jun 25, 2024 |
Wandelroutes Hoge Veluwe: Tips voor je bezoek

Wie gaat wandelen in Nationaal Park de Hoge Veluwe kan zijn hart ophalen. Niet alleen zijn er prachtige uitgezette wandelroutes in het gebied, ook loont het gewoon heerlijk over de uitgestrekte zandvlaktes te struinen, zonder richting of doel. Sterker nog, op een mooie dag is dit misschien wel net zo leuk als het volgen van een gemarkeerde wandelroute.

Toch neem ik je in dit artikel mee in de mooiste Hoge Veluwe wandelroutes en geef ik je andere tips die handig zijn om te weten voordat je op pad gaat. Veel lees- en wandelplezier!

wandelroutes hoge veluwe wandelen hoge veluwe
De wandelroutes bij ingang Schaarsbergen

Wandelen Hoge Veluwe: dit moet je weten voordat je gaat

Ik begin dit uitgebreide artikel met een aantal handige tips voor je bezoek aan De Hoge Veluwe. Ik heb jarenlang bij de ingang Schaarsbergen in de buurt gewoond en bezocht het park destijds bijna elke week wel even. Ik kan je dus echt uit eigen ervaring tips geven en heb niet zomaar iets van internet geplukt.

– Er zijn drie ingangen naar Park de Hoge Veluwe: Schaarsbergen, Hoenderloo en Otterlo. De laatste twee zijn het drukste en liggen aan de noordoostelijke en noordwestelijke kant. Schaarsbergen ligt in het zuiden en is de rustigste ingang.

– Je betaalt entreekosten voor het park. Inbegrepen is het gebruik van de witte fietsen. Handig voor wanneer je geen auto hebt en/of een lijnwandeling wilt doen.

– Een wandelkaart is bij alle ingangen en het parkcentrum te koop voor ca. twee euro. Op zich heb je deze eigenlijk niet nodig, omdat de wandelroutes in de Hoge Veluwe uitstekend gemarkeerd zijn. Wil je een eigen route maken, dan raad ik je deze kaart wel aan.

– Een deel van het park is tijdens de bronst afgesloten. Meer daarover vind je op de website van het park. Hierdoor kunnen bepaalde wandelroutes afgesloten zijn en/of omgelegd zijn. Dit is het geval in het najaar, dit staat duidelijk aangegeven.

– Het beste moment voor het spotten van wild op de Hoge Veluwe is in de vroege ochtend of net voor zonsondergang. Hoe drukker het is, hoe minder kans op wild. Probeer een bezoek in de weekenden of op feestdagen dan ook te mijden.

– In de jaren dat ik in het park kom, veranderen de wandelroutes steeds opnieuw. Het kan daarom zijn dat de wandelkaart die je hebt verouderd en/of dat routes omgelegd worden of niet meer bestaan.

wandelen hoge veluwe wandelroutes hoge veluwe
Een edelhert in de Hoge Veluwe

Waarom wandelen in Park de Hoge Veluwe?

Er wordt me regelmatig gevraagd of wandelen op de Hoge Veluwe anders is dan wandelen op andere plekken op de Veluwe. Het antwoord is tweeledig en voor mij dan ook niet eenvoudig te beantwoorden. Ik ga echter wel een poging wagen.

Allereerst betaal je natuurlijk entreekosten, iets wat voor Nederland ongebruikelijk is. Je mag hiervoor de fietsen gebruiken, maar een wandelkaart moet je nog steeds kopen. Alhoewel ik jarenlang een jaarkaart heb gehad, heb ik deze onlangs niet verlengd, omdat de prijsstijging enorm was en ik deze niet meer op vond wegen tegen het wandelgenot. Daarnaast heb ik tijdens mijn trektochten over het Veluwe Zwerfpad zo ontzettend veel mooie andere plekken op de Veluwe ontdekt, dat ik het niet nodig vind om entree te betalen voor het park. Ook zijn de bezoekersaantallen de afgelopen jaren fors toegenomen, vooral in het najaar wanneer de bronst plaatsvindt. Ik voel me niet zo op mijn gemak tussen al die mensen met camera’s en verrekijkers, dus zoek liever de wat meer rustige plekken op. Persoonlijk ga ik dus niet zo vaak meer naar De Hoge Veluwe.

Dit gezegd hebbende, heeft het park natuurlijk wel een bijzondere uitstraling. Je kunt er fietsen en wandelen, het Museonder en het Kröller-Müller Museum (niet inbegrepen bij entreeprijs) bezoeken en wild spotten. Ik denk dat iedereen in zijn levens minstens één keer een bezoek zou moeten brengen aan Nationaal Park. Maar dan bij voorkeur wel op een doordeweekse dag en niet in de weekenden, vakanties of feestdagen. Dan zijn er betere en rustigere plekken om lekker te wandelen in de omgeving!

wandelen hoge veluwe
Wandelen op de Hoge Veluwe

Korte gemarkeerde wandelroutes Hoge Veluwe

Er zijn talloze korte gemarkeerde wandelpaden op de Hoge Veluwe. Deze beginnen en eindigen bij de ingangen en bij het parkcentrum. De wandelingen variëren in lengte van 1 tot 10 kilometer en zijn aangegeven met het teken van een dier. Er zijn in totaal dertien paaltjesroutes variërend in lengte die ook onderling weer met elkaar te combineren zijn.

wandelkaart hoge veluwe wandelen hoge veluwe wandelroutes hoge veluwe
Wandelkaart van de Hoge Veluwe

Lange wandelroutes Hoge Veluwe

Meerdere Nederlandse lange afstandspaden doorkruisen de Hoge Veluwe:

– Trekvogelpad/Veluwe Zwerfpad Otterlo – Hoenderloo 13,3 km
– Veluwe Zwerfpad Otterlo – Schaarsbergen 13,7 km
– Veluwe Zwerfpad Schaarsbergen – Hoenderloo 19 km
Meerdaagse wandelvakantie van SNP Natuurreizen.

Alle hierboven genoemde wandelroutes zijn in het landschap gemarkeerd en zijn zonder wandelkaart te lopen. Mijn persoonlijke favoriet is de wandeling van Otterlo naar Hoenderloo langs Jachthuis Sint-Hubertus: een aanrader!

uitzicht pampelse zand wandelroute hoge veluwe
Uitzicht over het Pampelse Zand

Andere wandelroutes op de Hoge Veluwe

Op de website van De Hoge Veluwe staan nog enkele andere wandelroutes die je kunt doen. Het Landschappenpad Hoge Veluwe is speciaal voor het 75-jarig jubileum van het park aangelegd. Het is een 4,1 kilometer lange cultuurhistorische wandeling die je langs de hoogtepunten als het Kröller-Müller Museum, de Franse Berg en het Pampelse Zand voert. Deze wandeling start bij het Museonder.

De Belevingsroute is een wandelroute van ruim 1 kilometer waarbij je ruikt, voelt, ziet en hoort en ook geschikt voor rolstoelen. Deze wandelroute is mogelijk gemaakt door Revalidatiefonds en Fonds Verstandelijk Gehandicapten.

Het Berlagepad tenslotte is een twee kilometer lange wandelroute rondom de vijver bij Jachthuis Sint Hubertus en ook geschikt voor rolstoelen.

Jachthuis Hubertus
Jachthuis Sint Hubertus in De Hoge Veluwe

Wandelen in de Hoge Veluwe met de hond

Mag je huisdier mee? De hond mag mee De Hoge Veluwe op, maar dient ten allen tijden aangelijnd te zijn. Hij mag niet mee naar binnen in het Museonder, het Kröller-Müller Museum en het Jachthuis. Bij de Theekoepel en het Park Paviljoen wel.

Plekken om te struinen

Behalve de gemarkeerde wandelroutes kun je natuurlijk ook gewoon lekker zelf gaan struinen en zien waar je uitkomt. Wandelen is alleen toegestaan op wegen en paden die op de officiële wandelkaart zijn weergegeven. Je mag dus niet zomaar door de bosjes gaan lopen op zoek naar wild, bijvoorbeeld. Of kriskras over de heide gaan lopen. Er zijn een aantal zandverstuivingen waar je vrij kunt rondlopen, zoals het Pampelse Zand richting de ingang van Otterlo.

Geen zin om in de rij te staan voor je entreebewijs? Bestel hem dan van tevoren online:

Op zoek naar meer wandelroutes? Bekijk dan hier mijn pagina met de 20 mooiste gemarkeerde wandelroutes op de Veluwe.

Dit vind je misschien ook leuk

Paarse heide op de Veluwe: hier moet je zijn!

Paarse heide op de Veluwe: hier moet je zijn!

De paarse heide op de Veluwe - hét moment voor velen om de prachtige Veluwe te bezoeken. Veel mensen associëren de Veluwe al direct met de drukke Posbank, maar de Veluwe is letterlijk bezaaid met heidevelden waar je, met een beetje geluk, nauwelijks andere bezoekers...

Veluwe Zwerfpad route, kaart, gpx & meer tips!

Veluwe Zwerfpad route, kaart, gpx & meer tips!

Het Veluwe Zwerfpad is een 375 kilometer lang streekpad in de vorm van een acht, dat je over de uitgestrekte Veluwe voert. Het is een van mijn favoriete wandelroutes op de Veluwe en ik heb de meeste etappes van het...

De leukste Klompenpaden op de Veluwe

De leukste Klompenpaden op de Veluwe

Op de Veluwe zijn tal van Klompenpaden. Dit zijn in het landschap gemarkeerde routes van meestal tussen de 5-20 kilometer die je door natuur en boerenland voeren. Je hoeft uiteraard geen klompen aan op zo'n pad, maar waterdichte schoenen zijn wel handig omdat ze vaak...

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *