Rode wandelroute Wekeromse Zand

Locatie: Wekerom

Wandeling

Afstand: 7,5 km

Type

Type: Rondwandeling

Horeca

Horeca: Nee

Wekeromse Zand rode route

Een van de mooiste plekken op de Veluwe is wat mij betreft absoluut het Wekeromse Zand. Het is zo immens groot dat je er niemand anders tegen hoeft te komen. Op een doordeweekse dag waan je je hier, zodra je even van het gebaande pad af stapt, alleen op de wereld. In en rondom het Wekeromse Zand zijn enkele wandelpaden uitgezet. In dit artikel vertel ik je over de 7.5 kilometer lange rode wandelroute in het Wekeromse Zand.

wandelroute wekeromse zand
Entree tot het Wekeromse Zand

Begin bij de IJzertijdboerderij

Het Wekeromse Zand werd al in de IJzertijd bewoond. Het gebied bevat een van de grootste Celtic fields-complexen van ons land. Celtic fields zijn kleine prehistorische akkertjes. Aan het begin van de wandelroute vind je een oude ijzertijd boerderij, de moeite waard om even te bekijken. Even verderop volg je het fietspad, voor je uiteindelijk links door het hek het Wekeromse Zand op stapt.

ijzertijdboerderij wekerom rode wandelroute wekeromse zand
De oude IJzertijd boerderij

Op het Wekeromse Zand

Het Wekeromse Zand is werkelijk prachtig en ziet er steeds weer anders uit. Er schijnt een kudde moeflons te grazen, maar ik ben ze helaas nog nooit tegen gekomen. Je passeert enkele prachtige vennen die door het wild gebruikt kunnen worden om te drinken en stapt uiteindelijk de zandverstuiving op. Hier is het even opletten voor de route, maar je moet hem oversteken in zuidoostelijke richting. Uiteindelijk kom je in het bos en bij de parkeerplaats. Hier sla je rechtsaf de Hoeverweg op.

Wandelen in Wekerom op het Wekeromse Zand
Drinkpoel op het Wekeromse Zand

Uitkijktoren de Bult

Dan zie ik ineens een smal paadje naar links. Ik heb geen idee wat me te wachten staat, maar dit sterk stijgende pad blijkt me naar Uitkijktoren de Bult te voeren. De Bult is een relatief nieuwe uitkijktoren en staat bovenop een vuilnisbelt, vandaar de naam ‘De Bult.’ De toren is gebouwd met materialen uit de omgeving en geeft je prachtige vergezichten over de wijde omgeving.

Wil je meer mooie uitkijktorens bezoeken? Check dan hier alle leuke uitkijktorens op de Veluwe.

Uitzicht over Wekerom vanaf uitzichttoren De Bult
Uitzicht over Wekerom vanaf uitzichttoren De Bult
Uitkijktoren De Bult, Wekerom
Uitkijktoren De Bult, Wekerom

De Keukenklep

Weer terug op de Hoeverweg ga je net voordat je bij de drukke Wekeromseweg komt rechtsaf het hek door, je bent nu weer op het Wekeromse Zand terug. Dit gebied heet ‘De Keukenklep.’ Eerst wandel je door een naaldbos over een smal paadje, hierna kom je in open terrein. Over een heuvelachtig breed pad bereik je nu de zuidkant van het Wekeromse Zand. Vanaf hier heb je prachtige uitzichten op de noordkant in de verte. Hierna loop je terug naar de auto via het bos en het fietspad.

De markering van de rode wandelroute wekeromse zand
De markering van de rode wandelroute op het Wekeromse Zand
Het Wekeromse Zand vanaf de zuidkant

Routedetails van de rode wandelroute Wekeromse Zand

Beginpunt: Parkeerplaats aan de Vijfsprongweg, bij de IJzertijdboerderij
Eindpunt: idem
Type wandeling: rondwandeling
Afstand: 7,5 km
Horeca: geen
Honden toegestaan: nee (ivm de moeflons)
Markering: rode beschilderingen

Overnachten in de buurt van het Wekeromse Zand? Check hier alle accommodatiemogelijkheden voor Wekerom.

Meer tips voor wandelen in en rondom Wekerom? Bezoek dan de wandelen in Wekerom startpagina!

Over wandelen op de Veluwe

ij zijn Cindy, Manou en Janneke. Naast Naturescanner zijn wij sinds kort ook eigenaar van Wandelen op de Veluwe. De site werd opgericht door Antonette Spaan. Door een recente verhuizing naar Zweden heeft zij besloten om dit project over te dragen aan ons en wij hopen je met even veel passie te inspireren voor mooie wandelingen op de Veluwe. Veel lees-, kijk- en wandelplezier!

Dit vind je misschien ook leuk

Wandelroute Loenense Waterval

Wandelroute Loenense Waterval

Wandelen naar de waterval bij Loenen Wist je dat bij Loenen de hoogste waterval van Nederland ligt? Deze kan je zien wanneer je de Wandelroute Loenense Waterval - (ook Wandelroute Vrijenberg genoemd) aflegt, een 4.3 kilometer lange route in Loenen op de Veluwe. Een...

Wandelroute Kootwijkerzand

Wandelroute Kootwijkerzand

Wandelen op het Kootwijkerzand bij Kootwijk Een bijzondere wandeling in Kootwijk is de wandelroute Kootwijkerzand. Het Kootwijkerzand is de grootste actieve zandverstuiving van Europa en een prachtig gebied om te wandelen. Alhoewel het gebied zich met name leent om...

Rondwandeling Lichtenbeek

Rondwandeling Lichtenbeek

Rondwandeling Lichtenbeek, Oosterbeek Eén van de weinige gemarkeerde wandelroutes in Oosterbeek is de rondwandeling over Landgoed Lichtenbeek. Dit glooiende landgoed ligt tussen het dorp Oosterbeek en Arnhem in en is een nog relatief onbekend wandelgebied. Je kunt...

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *