Wandeling Hoenderloo – Otterlo of v.v.

Locatie: Hoenderloo, Otterlo

Wandeling

Afstand: 13,1 km

Type

Type: Lijnwandeling

Horeca

Horeca: Ja

Wandeling Hoenderloo – Otterlo of v.v.

Een van mijn favoriete wandelingen in Nationaal Park de Hoge Veluwe is toch wel die van Hoenderloo naar Otterlo of v.v. over het Veluwe Zwerfpad en het Trekvogelpad. Deze 13,1 kilometer lange wandelroute voert je langs alle hoogtepunten in het noorden van De Hoge Veluwe. Ik begon mijn wandeling bij Ingang Hoenderloo, maar je kunt hem uiteraard ook prima in Otterlo beginnen. Terug kom je met een van de witte fietsen. 

Let op: voor het maken van deze wandeling dien je een entreebewijs voor Nationaal Park De Hoge Veluwe te kopen.

Wandelen van Hoenderloo naar Otterlo
Wandelen van Hoenderloo naar Otterlo

Siberië

Het eerste deel van de route voort door de stille bossen van Siberië. De paden zijn over het algemeen breed en goed begaanbaar. In het begin loop je voornamelijk door naaldbos. Het landschap is licht glooiend en af en toe steek je een kleine zandvlakte over. In dit gebied heb je, op rustige dagen, grote kans om wild te zien. 

In het herfst staan er veel paddestoelen in Siberië
In het herfst staan er veel paddestoelen in Siberië

Jachthuis Sint Hubertus

In het uiterste noorden van het park ligt het statige Jachthuis Sint Hubertus, ontworpen door H.P. Berlage. Het karakteristieke gebouw is op afspraak met een rondleiding te bezoeken, maar verder niet voor publiek geopend. Naast het jachthuis ligt een theehuis (beperkt geopend) en een prachtige waterpartij. Via een slingerend pad loop je dan weer langs het water, dan weer verder van het water. Via een vlonderpad kom je bij het Pomphuis, voor je de weg oversteekt en op weg gaat naar het Bezoekerscentrum en het Museonder.

Jachthuis Sint Hubertus
Jachthuis Sint Hubertus

Het Otterlose Zand

Al snel kom je op het Otterlose Zand, althans bij een van de uitlopers. Beklim de duin voor een prachtig uitzicht. Het nu smallere en slingerende pad voert je door, voor Nederlandse begrippen, heuvelachtig terrein en brengt je uiteindelijk door een gemixt bos bij het parkrestaurant, bezoekerscentrum en Museonder.

Uitzicht over het Otterlose Zand
Uitzicht over het Otterlose Zand

Over de stuwwal

Na het bezoekerscentrum gaat de route al snel weer de hoogte in, je loopt nu over een stuwwal en moet flink klimmen en dalen, meestal met behulp van traptreden. Je bereikt het uitzichtpunt op het graf van het echtpaar Kröller-Müller en even verderop het hoogste punt van het Nationale Park. Tegenwoordig is er vanwege de begroeiing niet echt veel uitzicht meer. 

Over de Franse berg  wandeling Hoenderloo - Otterlo
Over de Franse berg

Vlak en rechtdoor

Het laatste deel van de wandelroute Hoenderloo – Otterlo is wat saai in vergelijking met het begin. Via ’t Rieselo bereik je de Houtkampweg, de laatste anderhalve kilometer loop je op een zijpad van de verharde weg die door auto’s gebruikt wordt. 

Ik maakte trouwens ook een vlog van deze route:

Routedetails van de wandeling Hoenderloo – Otterlo

Beginpunt: Ingang Hoenderloo of ingang Otterlo
Eindpunt: Ingang Hoenderloo of ingang Otterlo
Type wandeling: lijnwandeling
Afstand: 13,1 km
Horeca: Theehuis bij Sint Hubertus (beperkt geopend) en het Parkrestaurant
Honden toegestaan: aangelijnd
Markering: rood/wit

Overnachten in de buurt van Otterlo of Hoenderloo? Check dan de mogelijkheden.

Tip: luxe vakantiepark De Rimboe & De Woeste Hoogte.

Meer tips voor wandelen in en rondom Hoenderloo of Otterlo? Bezoek dan de wandelen in Hoenderloo of wandelen in Otterlo startpagina. 

Dit vind je misschien ook leuk

Wandelroute Veluwezoom-Posbank

Wandelroute Veluwezoom-Posbank

Wandelroute Posbank Dé wandeling die je op de Posbank moet maken is natuurlijk de wandelroute Veluwezoom-Posbank. Deze route, die vroeger de 'Kammenroute' heette, voert je vanaf het bezoekerscentrum Veluwezoom over de prachtige Posbank, naar uitzichtpunten en over...

Het Otterloop-pad in Otterlo (De grote Vijf)

Het Otterloop-pad in Otterlo (De grote Vijf)

Rode wandelroute Otterlo Wie een korte wandeling in Otterlo en omgeving wil maken kan prima terecht op het leuke Otterloop-pad. Deze wandeling van 4,9 km is uitgezet door de vrijwilligers van Natuurwerkgroep De Zanding en voert je door natuurgebied De Zanding en door...

Het Schaarsbergenpad

Het Schaarsbergenpad

Klompenpad landgoederen Arnhem Het Schaarsbergenpad is een van de nieuwere Klompenpaden en behoort zeker tot de mooiste Klompenpaden op de Veluwe. De route van 10 km (eerder 12 km) doet verschillende landgoederen in de buurt van Arnhem aan. Nog meer inspiratie opdoen...

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *