Wandeling Hoenderloo – Otterlo of v.v.

Locatie: Hoenderloo, Otterlo

Wandeling

Afstand: 13,1 km

Type

Type: Lijnwandeling

Horeca

Horeca: Ja

Wandeling Hoenderloo – Otterlo of v.v.

Een van mijn favoriete wandelingen in Nationaal Park de Hoge Veluwe is toch wel die van Hoenderloo naar Otterlo of v.v. over het Veluwe Zwerfpad en het Trekvogelpad. Deze 13,1 kilometer lange wandelroute voert je langs alle hoogtepunten in het noorden van De Hoge Veluwe. Ik begon mijn wandeling bij Ingang Hoenderloo, maar je kunt hem uiteraard ook prima in Otterlo beginnen. Terug kom je met een van de witte fietsen. 

Let op: voor het maken van deze wandeling dien je een entreebewijs voor Nationaal Park De Hoge Veluwe te kopen.

Wandelen van Hoenderloo naar Otterlo
Wandelen van Hoenderloo naar Otterlo

Siberië

Het eerste deel van de route voort door de stille bossen van Siberië. De paden zijn over het algemeen breed en goed begaanbaar. In het begin loop je voornamelijk door naaldbos. Het landschap is licht glooiend en af en toe steek je een kleine zandvlakte over. In dit gebied heb je, op rustige dagen, grote kans om wild te zien. 

In het herfst staan er veel paddestoelen in Siberië
In het herfst staan er veel paddestoelen in Siberië

Jachthuis Sint Hubertus

In het uiterste noorden van het park ligt het statige Jachthuis Sint Hubertus, ontworpen door H.P. Berlage. Het karakteristieke gebouw is op afspraak met een rondleiding te bezoeken, maar verder niet voor publiek geopend. Naast het jachthuis ligt een theehuis (beperkt geopend) en een prachtige waterpartij. Via een slingerend pad loop je dan weer langs het water, dan weer verder van het water. Via een vlonderpad kom je bij het Pomphuis, voor je de weg oversteekt en op weg gaat naar het Bezoekerscentrum en het Museonder.

Jachthuis Sint Hubertus
Jachthuis Sint Hubertus

Het Otterlose Zand

Al snel kom je op het Otterlose Zand, althans bij een van de uitlopers. Beklim de duin voor een prachtig uitzicht. Het nu smallere en slingerende pad voert je door, voor Nederlandse begrippen, heuvelachtig terrein en brengt je uiteindelijk door een gemixt bos bij het parkrestaurant, bezoekerscentrum en Museonder.

Uitzicht over het Otterlose Zand
Uitzicht over het Otterlose Zand

Over de stuwwal

Na het bezoekerscentrum gaat de route al snel weer de hoogte in, je loopt nu over een stuwwal en moet flink klimmen en dalen, meestal met behulp van traptreden. Je bereikt het uitzichtpunt op het graf van het echtpaar Kröller-Müller en even verderop het hoogste punt van het Nationale Park. Tegenwoordig is er vanwege de begroeiing niet echt veel uitzicht meer. 

Over de Franse berg  wandeling Hoenderloo - Otterlo
Over de Franse berg

Vlak en rechtdoor

Het laatste deel van de wandelroute Hoenderloo – Otterlo is wat saai in vergelijking met het begin. Via ’t Rieselo bereik je de Houtkampweg, de laatste anderhalve kilometer loop je op een zijpad van de verharde weg die door auto’s gebruikt wordt. 

Ik maakte trouwens ook een vlog van deze route:

Routedetails van de wandeling Hoenderloo – Otterlo

Beginpunt: Ingang Hoenderloo of ingang Otterlo
Eindpunt: Ingang Hoenderloo of ingang Otterlo
Type wandeling: lijnwandeling
Afstand: 13,1 km
Horeca: Theehuis bij Sint Hubertus (beperkt geopend) en het Parkrestaurant
Honden toegestaan: aangelijnd
Markering: rood/wit

Overnachten in de buurt van Otterlo of Hoenderloo? Check dan de mogelijkheden.

Tip: luxe vakantiepark De Rimboe & De Woeste Hoogte.

Meer tips voor wandelen in en rondom Hoenderloo of Otterlo? Bezoek dan de wandelen in Hoenderloo of wandelen in Otterlo startpagina. 

Over wandelen op de Veluwe

Wij zijn Cindy, Manou en Janneke. Naast Naturescanner zijn wij sinds kort ook eigenaar van Wandelen op de Veluwe. De site werd opgericht door Antonette Spaan. Door een recente verhuizing naar Zweden heeft zij besloten om dit project over te dragen aan ons en wij hopen je met even veel passie te inspireren voor mooie wandelingen op de Veluwe. Veel lees-, kijk- en wandelplezier!

Dit vind je misschien ook leuk

Rode wandelroute Paleispark Het Loo

Rode wandelroute Paleispark Het Loo

Route van 7 km in Paleispark Het Loo Een bijzondere plek om te wandelen in Apeldoorn is Paleispark Het Loo. Dit natuurgebied is ca. 650 hectare groot en ligt tegen Paleis Het Loo aan. Er zijn diverse uitgezette wandelroutes in het park, die variëren in lengte tussen...

Het Loenense Enkenpad Klompenpad

Het Loenense Enkenpad Klompenpad

Klompenpad Loenen Het Loenense Enkenpad Klompenpad is een 11 kilometer lange rondwandeling door het buitengebied van Loenen op de Veluwe. Typische drukke plekken in Loenen zoals de waterval en de schaapskooi worden overgeslagen, waardoor deze wandeling een heel andere...

Beekloopje Barneveld

Beekloopje Barneveld

Over landgoederen en langs beken Het Beekloopje Barneveld is een verrassend mooi, afwisselend rondje (10 km) aan de noordkant van Barneveld over landgoederen, langs beken en een stukje door het centrum. Diverse beken lopen vanaf de Westelijke Veluwerand door de...

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *