Rode wandelroute Paleispark Het Loo

Locatie: Apeldoorn

Wandeling

Afstand: 7 km

Type

Type: Rondwandeling

Horeca

Horeca: Nee

Rode wandelroute Paleispark Het Loo

Een bijzondere plek om te wandelen in Apeldoorn is Paleispark Het Loo. Dit natuurgebied is ca. 650 hectare groot en ligt tegen Paleis Het Loo aan. Er zijn diverse uitgezette wandelroutes in het park, die variëren in lengte tussen de 2 en 13,5 kilometer. Tijdens mijn bezoek deed ik de rode wandelroute van 7 kilometer.

Wildobservatiepost Paleispark Het Loo
Wildobservatiepost Paleispark Het Loo

Bereikbaarheid en toegangsprijs

Voor de wandelingen geldt dat je het beste kunt parkeren op Parkeerplaats Bosloo aan de Amersfoortseweg. Hier is voldoende parkeerplek en zijn toiletten aanwezig. Hier kun je tevens je entreebewijs kopen, op het moment van schrijven is dit 2 euro per persoon per dag. Let op: er gelden beperkte openingstijden. Kijk op de website voor de meest actuele informatie.

Paleispark Het Loo
Informatiepaneel bij Bosloo

Over heide en door het bos

Bij de parkeerplaats is het relatief druk, dus ik maak me een beetje zorgen over de wandeling. Gelukkig gaan de meeste wandelaars de andere kant op richting het Paleis. De wandeling die ik maak, gaat in westelijke richting. Dit deel van het Paleispark bestond na aankoop in de 19e eeuw vooral uit heidevelden. Deze werden ingezaaid met grove dennen waardoor het inmiddels een gevarieerd gebied is.

Het naaldbos in Paleispark Het Loo
Het naaldbos in Paleispark Het Loo

De wildobservatiepost

De route is relatief simpel en voert over een meestal breed zandpad. Na enkele kilometers kom ik bij een wildobservatiepost die op een heuvel ligt. Het is midden op de dag en ik verwacht geen wild te zien, maar ga toch even kijken. Mijn vermoeden wordt echter bevestigd: er is geen wild te zien.

De wildobservatie in Paleispark Het Loo
De wildobservatie

Het Wilhelminadal

Een andere leuke bezienswaardigheid op deze wandelroute is het Wilhelminadal. Dit is een oud smeltwaterdal uit de ijstijd en in het dal zijn enkele heidevelden. Dit dal werd genoemd naar Wilhelmina, die hier vaak te vinden was om te schilderen. Het pad is hier smaller en soms heuvelachtig, wat het tot het mooiste plekje van Het Loo maakt wat mij betreft.

Even verderop kom je weer tussen de naaldbossen uit en is het ontzettend groen. Na een klein stukje door dit bos kom je uiteindelijk weer terug bij de parkeerplaats.

Ik vond het een leuke wandeling, dit vooral door het Wilhelminadal erg de moeite waard is. Meer informatie over de wandelroutes in Paleispark Het Loo vind je hier, waar je ook een wandelplattegrond kunt downloaden.

Het Wilhelminadal in Paleispark het Loo op de rode wandelroute in Paleispark Het Loo
Het Wilhelminadal

Routedetails

Beginpunt: Parkeerplaats Bosloo aan de Amersfoortseweg in Apeldoorn
Eindpunt: idem
Type wandeling: rondwandeling
Afstand: 7 kilometer
Horeca: geen
Honden toegestaan: nee
Markering: rood

Meer tips voor wandelen rondom Apeldoorn vind je op de Apeldoorn startpagina. Overnachten in de buurt van Apeldoorn? Check dan hier de mogelijkheden.

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel nuttig. In het artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder kosten voor jou een bescheiden commissie.

Over wandelen op de Veluwe

Mijn naam is Antonette Spaan en ik ben de trotste oprichter van Wandelen op de Veluwe. Ik woon al mijn hele leven in het oosten van het land en wandel al zo lang ik me kan herinneren op de Veluwe. Op deze pagina vind je alles wat je wilt weten over wandelen op de Veluwe en mijn persoonlijke geheimtipps voor plekken die je écht niet mag missen wanneer je de eindeloze Veluwe bezoekt. Veel lees-, kijk- en wandelplezier!

Dit vind je misschien ook leuk

Veluwe Zwerfpad Dieren – Rheden

Veluwe Zwerfpad Dieren – Rheden

Veluwe Zwerfpad Dieren - Rheden Een mooie wandelroute vanuit Dieren naar Rheden is het Veluwe Zwerfpad. Deze wandeling van 10 kilometer van Dieren naar Rheden of andersom voert je door de stille Middachterbossen naar de het Herikhuizerveld. Een relatief rustige route...

NS-wandeling Veluwezoom

NS-wandeling Veluwezoom

NS-wandeling Veluwezoom Eén van de mooiste NS wandelingen die je in Nederland kan maken is, wat mij betreft, de NS-wandeling Veluwezoom van Dieren naar Velp. Je volgt grotendeels de markering van het Maarten van Rossumpad. Er is een variant van 11 kilometer tot aan...

Wandelroute Veluwezoom-Posbank

Wandelroute Veluwezoom-Posbank

Wandelroute Veluwezoom-Posbank Dé wandeling die je op de Posbank moet maken is natuurlijk de wandelroute Veluwezoom-Posbank. Deze route, die vroeger de 'Kammenroute' heette, voert je vanaf het bezoekerscentrum Veluwezoom over de prachtige Posbank, naar uitzichtpunten...

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *