Rode wandelroute Paleispark Het Loo

Locatie: Apeldoorn

Wandeling

Afstand: 7 km

Type

Type: Rondwandeling

Horeca

Horeca: Nee

Route van 7 km in Paleispark Het Loo

Een bijzondere plek om te wandelen in Apeldoorn is Paleispark Het Loo. Dit natuurgebied is ca. 650 hectare groot en ligt tegen Paleis Het Loo aan. Er zijn diverse uitgezette wandelroutes in het park, die variëren in lengte tussen de 2 en 13,5 kilometer. Tijdens mijn bezoek deed ik de rode wandelroute in het Paleispark van 7 kilometer.

Wildobservatiepost Paleispark Het Loo
Wildobservatiepost Paleispark Het Loo

Bereikbaarheid en toegangsprijs

Voor de wandelingen geldt dat je het beste kunt parkeren op Parkeerplaats Bosloo aan de Amersfoortseweg. Hier is voldoende parkeerplek en zijn toiletten aanwezig. Hier kun je tevens je entreebewijs kopen, op het moment van schrijven is dit 2 euro per persoon per dag. Let op: er gelden beperkte openingstijden. Kijk op de website voor de meest actuele informatie.

Paleispark Het Loo
Informatiepaneel bij Bosloo

Over heide en door het bos

Bij de parkeerplaats is het relatief druk, dus ik maak me een beetje zorgen over de wandeling. Gelukkig gaan de meeste wandelaars de andere kant op richting het Paleis. De rode wandelroute in Paleispark het Loo gaat in westelijke richting. Dit deel van het Paleispark bestond na aankoop in de 19e eeuw vooral uit heidevelden. Deze werden ingezaaid met grove dennen waardoor het inmiddels een gevarieerd gebied is.

Het naaldbos in Paleispark Het Loo
Het naaldbos in Paleispark Het Loo

De wildobservatiepost

De route is relatief simpel en voert over een meestal breed zandpad. Na enkele kilometers kom ik bij een wildobservatiepost die op een heuvel ligt. Het is midden op de dag en ik verwacht geen wild te zien, maar ga toch even kijken. Mijn vermoeden wordt echter bevestigd: er is geen wild te zien.

De wildobservatie in Paleispark Het Loo
De wildobservatie

Het Wilhelminadal

Een andere leuke bezienswaardigheid op de rode wandelroute is het Wilhelminadal. Dit is een oud smeltwaterdal uit de ijstijd en in het dal zijn enkele heidevelden. Dit dal werd genoemd naar Wilhelmina, die hier vaak te vinden was om te schilderen. Het pad is hier smaller en soms heuvelachtig, wat het tot het mooiste plekje van Het Loo maakt wat mij betreft.

Even verderop kom je weer tussen de naaldbossen uit en is het ontzettend groen. Na een klein stukje door dit bos kom je uiteindelijk weer terug bij de parkeerplaats.

Ik vond het een leuke wandeling, dit vooral door het Wilhelminadal erg de moeite waard is. Meer informatie over de wandelroutes in Paleispark Het Loo vind je hier, waar je ook een wandelplattegrond kunt downloaden.

Het Wilhelminadal in Paleispark het Loo op de rode wandelroute in Paleispark Het Loo
Het Wilhelminadal

Routedetails

Beginpunt: Parkeerplaats Bosloo aan de Amersfoortseweg in Apeldoorn
Eindpunt: idem
Type wandeling: rondwandeling
Afstand: 7 kilometer
Horeca: geen
Honden toegestaan: nee
Markering: rood

Meer tips voor wandelen rondom Apeldoorn vind je op de Apeldoorn startpagina. Overnachten in de buurt van Apeldoorn? Check dan hier de mogelijkheden.

Over wandelen op de Veluwe

Wij zijn Cindy, Manou en Janneke. Naast Naturescanner zijn wij sinds kort ook eigenaar van Wandelen op de Veluwe. De site werd opgericht door Antonette Spaan. Door een recente verhuizing naar Zweden heeft zij besloten om dit project over te dragen aan ons en wij hopen je met even veel passie te inspireren voor mooie wandelingen op de Veluwe. Veel lees-, kijk- en wandelplezier!

Dit vind je misschien ook leuk

Het Schaarsbergenpad

Het Schaarsbergenpad

Klompenpad landgoederen Arnhem Het Schaarsbergenpad is een van de nieuwere Klompenpaden en behoort zeker tot de mooiste Klompenpaden op de Veluwe. De route van 10 km (eerder 12 km) doet verschillende landgoederen in de buurt van Arnhem aan. Nog meer inspiratie opdoen...

Het Otterloop-pad in Otterlo (De grote Vijf)

Het Otterloop-pad in Otterlo (De grote Vijf)

Rode wandelroute Otterlo Wie een korte wandeling in Otterlo en omgeving wil maken kan prima terecht op het leuke Otterloop-pad. Deze wandeling van 4,9 km is uitgezet door de vrijwilligers van Natuurwerkgroep De Zanding en voert je door natuurgebied De Zanding en door...

Het Loenense Enkenpad Klompenpad

Het Loenense Enkenpad Klompenpad

Klompenpad Loenen Het Loenense Enkenpad Klompenpad is een 11 kilometer lange rondwandeling door het buitengebied van Loenen op de Veluwe. Typische drukke plekken in Loenen zoals de waterval en de schaapskooi worden overgeslagen, waardoor deze wandeling een heel andere...

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *