Over velden en kampen wandeling Elspeet

Locatie: Elspeet

Wandeling

Afstand: 13 kilometer

Type

Type: Rondwandeling

Horeca

Horeca: Ja

Over velden en kampen wandeling Elspeet

Een mooie wandeling in Elspeet en omgeving is de 13 kilometer lange rondwandeling ‘Over velden en kampen’. Deze route is uitgezet door Nunspeet Uit de Kunst en voert je, zoals de naam al doet vermoeden, over prachtige heidevelden en langs uitgestrekte landerijen. Bij deze mijn verslag van deze bijzondere wandelroute in Elspeet op de Veluwe.

Bekijk ook meer wandelingen op de Veluwe.

Wandelingen Elspeet
De lokale wandelroutes in Elspeet

Begin van de wandelroute

De rondwandeling Over velden en kampen start vanuit het centrum van Elspeet. Tip: je auto kun je parkeren bij de supermarkt aan de zuidkant van het dorp (let wel op de openingstijden van het hek!) – mits je daar na afloop ook even je boodschappen doet. Het is dan ongeveer nog een kilometer lopen naar het Historisch Museum, waar deze rondwandeling start.

Op naar de heide

Eerlijk is eerlijk, ik heb niet de hele route gelopen, omdat ik al direct vanaf het begin verkeerd ben gelopen. Het rondje bevat namelijk twee lussen, de grote ‘linkerlus’ en de kleine ‘rechterlus.’ Aangezien ik een groot deel van de rechterlus langs de bosrand al eens gedaan had tijdens een doorsteekje op het Veluwe Zwerfpad, besloot ik niet terug te lopen. De markeringen zijn niet meteen duidelijk, dus indien gewenst kun je bij het museum een brochure kopen.

Uiteindelijk verlaat ik het dorp via de noordkant, een route die gelijk oploopt met het Veluwe Zwerfpad. Ongeveer een half uur nadat ik ben gestart, stap ik het eerste heideveldje op, ten noorden van Elspeet. Hier spot ik een ree en steek ik al spoedig de doorgaande weg over.

De heide van Landgoed Boeschoten

Door het donkere bos

Vanaf hier volg ik een pad door het bos. Soms weer smal, dan weer breed. Ik hoop op het spotten van wild, maar aangezien het een warme dag in de zomer is, verwacht ik dat de meeste dieren zich slapend in de diepte van het bos ophouden. Even verderop sla ik linksaf en zet ik koers naar het tweede heideveld van de wandeling. Het pad loopt jammer genoeg langs het heideveld, maar deze is nauwelijks zichtbaar vanwege de begroeiing. Ik neem pauze bij een bankje en hoop stiekem dat ik elders nog wel de heide oversteek.

Het tweede heideveld van de wandeling

Over heide en nog meer heide

Mijn wens wordt verhoord, want zodra je de Staverdenseweg bent overgestoken, stap je opnieuw een heideveld op, deze keer op een smal en kronkelig paadje dat je in zuidelijke richting voert. Her en der liggen landerijen verspreid en in de verte grazen koeien. De heide staat fel in bloei en afgezien van af en toe een tractor, zie ik verder niemand.

Heide in bloei

De laatste heide en terug naar het dorp

Wat nog volgt is een laatste heideveld, ten zuidwesten van het dorp. Dit is de meest uitgestrekte van allemaal. Hier slinger je de heide over en heb je zo af en toe prachtige vergezichten. Met een beetje geluk staat de wind gunstig en mis je het geluid van de doorgaande weg die het veld aan de rechterzijde passeert. Uiteindelijk kringel je via een klein bosje en de buitenwijk van Elspeet terug het centrum in, waarmee een mooie wandeling ten einde is gekomen.

Tip: vooral in de zomer wanneer de heide volop bloeit is deze wandeling in Elspeet een absolute aanrader!

Herdenkingsmonument Elspeet
Herdenkingsmonument Elspeet

Routedetails Over velden en kampen wandeling Elspeet

Beginpunt: Historisch Museum Elspeet
Eindpunt: Historisch Museum Elspeet
Type wandeling: rondwandeling
Afstand: 13 kilometer
Horeca: alleen in het centrum van Elspeet, niet onderweg
Honden toegestaan: nee
Markering: gele markering met groene pijlen

Ben je op zoek naar een leuke overnachtingsplek in Elspeet of omgeving? Dan kunnen we je de volgende accommodaties aanbevelen. 

Hotel: Veluwe Hotel Stakenberg of Hotel Mennorode.

Of bekijk hier alle accommodatiemogelijkheden voor Elspeet. 

Ook leuk: boek hier je natuurhuisje op de Veluwe!

Meer tips voor wandelen in en rondom Elspeet? Bezoek dan de wandelen in Elspeet startpagina!

Dit vind je misschien ook leuk

Wandelroute Veluwezoom-Posbank

Wandelroute Veluwezoom-Posbank

Wandelroute Posbank Dé wandeling die je op de Posbank moet maken is natuurlijk de wandelroute Veluwezoom-Posbank. Deze route, die vroeger de 'Kammenroute' heette, voert je vanaf het bezoekerscentrum Veluwezoom over de prachtige Posbank, naar uitzichtpunten en over...

Het Otterloop-pad in Otterlo (De grote Vijf)

Het Otterloop-pad in Otterlo (De grote Vijf)

Rode wandelroute Otterlo Wie een korte wandeling in Otterlo en omgeving wil maken kan prima terecht op het leuke Otterloop-pad. Deze wandeling van 4,9 km is uitgezet door de vrijwilligers van Natuurwerkgroep De Zanding en voert je door natuurgebied De Zanding en door...

Het Schaarsbergenpad

Het Schaarsbergenpad

Klompenpad landgoederen Arnhem Het Schaarsbergenpad is een van de nieuwere Klompenpaden en behoort zeker tot de mooiste Klompenpaden op de Veluwe. De route van 10 km (eerder 12 km) doet verschillende landgoederen in de buurt van Arnhem aan. Nog meer inspiratie opdoen...

Laat een reactie achter

1 Reactie

 1. David Gerrits

  Hallo Antonette
  Leuk om via de podcast van Wandelpraat deze website te vinden.
  Ik ben als Veluwenaar (Ede) altijd geïnteresseerd in wandelnieuwtjes.
  Dank en groet

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *