Oorsprongroute, Oosterbeek

Locatie: Oosterbeek

Wandeling

Afstand: 3,8 km

Type

Type: Rondwandeling

Horeca

Horeca: Nee

Oorsprongroute, Oosterbeek

In eerste instantie dacht ik dat er niet zo veel gemarkeerde wandelroutes waren in de omgeving van Oosterbeek. Echter kwam ik tijdens het wandelen van het Rosandepad een bordje tegen met een hele serie gemarkeerde routes in en rondom Oosterbeek, waarvan de Oorsprongroute er een is. Deze wandelroute van 3.8 kilometer lang voert je over Landgoed de Oorsprong, de Italiaanseweg en de Zilverberg.

Wandelroutes Oosterbeek
Wandelroutes Oosterbeek

Begin van de route

Het is even zoeken naar het begin van de route. Op de foto die ik van de wandelkaart heb gemaakt, staat niet echt een duidelijk start- en eindpunt. Ik probeer aan de Utrechtseweg tussen Oosterbeek en Doorwerth te parkeren, maar vind daar geen parkeerplaats. Idem voor de Van der Molenallee. Uiteindelijk parkeer ik aan de Van Borselenweg net ten zuiden van de bushalte Tuin de Lage Oorsprong. Er staat hier geen routebordje, maar wanneer je hier het bos aan de de westelijke kant in stapt, zie je vanzelf de donkerblauwe paaltjes.

Landgoed Oorsprong
Landgoed Oorsprong

Landgoed de Oorsprong

Landgoed de Oorsprong is een heuvelachtig landgoed op de Arnhemse Stuwwal, aan de zuidkant van de Veluwe. De naam komt waarschijnlijk van een bron in het gebied. De Oorsprong bestaat uit twee delen, de Lage Oorsprong en de Hoge Oorsprong. De genoemde route voert je door de Hoge Oorsprong.

De route gaat veelal over onverharde paden, vaak stijgend en soms dalend. Her en der wordt de doorgang versperd door een omgevallen boom of een modderpoel.

Je beklimt de Zilverberg en wandelt langs gigantische eikenbomen, een lust voor het oog wanneer het voorjaarsgroen zich aandient.

Oorsprongroute Oosterbeek
Oorsprongroute Oosterbeek

Italiaanseweg

De Italiaanseweg is een begrip in Arnhem en omgeving. Dit klinkerpad werd aangelegd in 1848 door baron van Brakell, heer van Doorwerth. Hij noemde de weg ‘Italiaans’ vanwege de haarspeldbochten langs de helling, De beukenbomen die je hier ziet stonden er al, de weg is langs de bomen aangelegd.

Oosprongroute Oosterbeek
De lange lanen in Landgoed de Oorsprong

Lange lanen

Op de route zelf zijn niet echt bezienswaardigheden, het prachtige bos is dé bezienswaardigheid. Naast de Italiaanseweg zijn de eindeloze lanen indrukwekkend. Vooral wanneer ze verlaten zijn, zijn ze prachtig om te bewandelen. Dit maakt deze wandelroute in Oosterbeek relatief rustig, eenvoudig maar wel op en top genieten van een bijzonder stukje natuur.

Routedetails

Beginpunt: Parkeren in de berm van de Van Borselenweg in Oosterbeek
Eindpunt: idem
Type wandeling: rondwandeling
Afstand: 3,8 km
Horeca: geen
Honden toegestaan: aangelijnd, op enkele plekken loslopen toegestaan
Markering: donkerblauwe beschilderingen

Je kunt deze wandeling combineren met het Klompenpad Rosandepad (Klompenpad markering). Ik vond de route niet altijd even duidelijk gemarkeerd, omdat de paaltjes niet op de kruising maar er voorbij staan en soms overgroeid zijn. Het landgoed is echter niet zo groot dus verdwalen is nagenoeg onmogelijk.

Meer tips voor wandelen rondom Oosterbeek vind je op de Oosterbeek startpagina. Overnachten in de buurt van Oosterbeek? Check dan hier de mogelijkheden.

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel nuttig. In het artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder kosten voor jou een bescheiden commissie.

Over wandelen op de Veluwe

Mijn naam is Antonette Spaan en ik ben de trotste oprichter van Wandelen op de Veluwe. Ik woon al mijn hele leven in het oosten van het land en wandel al zo lang ik me kan herinneren op de Veluwe. Op deze pagina vind je alles wat je wilt weten over wandelen op de Veluwe en mijn persoonlijke geheimtipps voor plekken die je écht niet mag missen wanneer je de eindeloze Veluwe bezoekt. Veel lees-, kijk- en wandelplezier!

Dit vind je misschien ook leuk

Veluwe Zwerfpad Dieren – Rheden

Veluwe Zwerfpad Dieren – Rheden

Veluwe Zwerfpad Dieren - Rheden Een mooie wandelroute vanuit Dieren naar Rheden is het Veluwe Zwerfpad. Deze wandeling van 10 kilometer van Dieren naar Rheden of andersom voert je door de stille Middachterbossen naar de het Herikhuizerveld. Een relatief rustige route...

NS-wandeling Veluwezoom

NS-wandeling Veluwezoom

NS-wandeling Veluwezoom Eén van de mooiste NS wandelingen die je in Nederland kan maken is, wat mij betreft, de NS-wandeling Veluwezoom van Dieren naar Velp. Je volgt grotendeels de markering van het Maarten van Rossumpad. Er is een variant van 11 kilometer tot aan...

Wandelroute Veluwezoom-Posbank

Wandelroute Veluwezoom-Posbank

Wandelroute Veluwezoom-Posbank Dé wandeling die je op de Posbank moet maken is natuurlijk de wandelroute Veluwezoom-Posbank. Deze route, die vroeger de 'Kammenroute' heette, voert je vanaf het bezoekerscentrum Veluwezoom over de prachtige Posbank, naar uitzichtpunten...

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *