Oorsprongroute in Oosterbeek

Locatie: Oosterbeek

Wandeling

Afstand: 3,8 km

Type

Type: Rondwandeling

Horeca

Horeca: Nee

Mooie wandelroute in Oosterbeek

In eerste instantie dacht ik dat er niet zo veel gemarkeerde wandelroutes waren in de natuur rond Oosterbeek. Tijdens het wandelen van het Rosandepad kwam ik een bordje tegen met een hele serie gemarkeerde routes in Oosterbeek, waarvan de Oorsprongroute er een is. Deze wandelroute van 3.8 kilometer lang voert je over Landgoed de Oorsprong, de Italiaanseweg en de Zilverberg.

Wandelroutes Oosterbeek
Wandelroutes Oosterbeek

Begin van de route

Het is even zoeken naar het begin van de Oorsprongroute. Op de foto die ik van de wandelkaart heb gemaakt, staat niet echt een duidelijk start- en eindpunt. Ik probeer aan de Utrechtseweg tussen Oosterbeek en Doorwerth te parkeren, maar vind daar geen parkeerplaats. Idem voor de Van der Molenallee. Uiteindelijk parkeer ik aan de Van Borselenweg net ten zuiden van de bushalte Tuin de Lage Oorsprong. Er staat hier geen routebordje, maar wanneer je hier het bos aan de de westelijke kant in stapt, zie je vanzelf de donkerblauwe paaltjes.

Landgoed Oorsprong
Landgoed Oorsprong

Landgoed de Oorsprong

Landgoed de Oorsprong is een heuvelachtig landgoed op de Arnhemse Stuwwal, aan de zuidkant van de Veluwe. De naam komt waarschijnlijk van een bron in het gebied. De Oorsprong bestaat uit twee delen, de Lage Oorsprong en de Hoge Oorsprong. De genoemde route voert je door de Hoge Oorsprong.

De route gaat veelal over onverharde paden, vaak stijgend en soms dalend. Her en der wordt de doorgang versperd door een omgevallen boom of een modderpoel.

Je beklimt de Zilverberg en wandelt langs gigantische eikenbomen, een lust voor het oog wanneer het voorjaarsgroen zich aandient.

Oorsprongroute Oosterbeek
Oorsprongroute Oosterbeek

Italiaanseweg

De Italiaanseweg is een begrip in Arnhem en omgeving. Dit klinkerpad werd aangelegd in 1848 door Baron van Brakell, heer van Doorwerth. Hij noemde de weg ‘Italiaans’ vanwege de haarspeldbochten langs de helling, De beukenbomen die je hier ziet stonden er al, de weg is langs de bomen aangelegd.

Oosprongroute Oosterbeek
De lange lanen in Landgoed de Oorsprong

Lange lanen

Op de route zelf zijn niet echt bezienswaardigheden, het prachtige bos is dé bezienswaardigheid. Naast de Italiaanseweg zijn de eindeloze lanen indrukwekkend. Vooral wanneer ze verlaten zijn, zijn ze prachtig om te bewandelen. Dit maakt deze wandelroute in Oosterbeek relatief rustig, eenvoudig maar wel op en top genieten van een bijzonder stukje natuur.

Routedetails Oorsprongroute

Beginpunt: Parkeren in de berm van de Van Borselenweg in Oosterbeek
Eindpunt: idem
Type wandeling: rondwandeling
Afstand: 3,8 km
Horeca: geen
Honden toegestaan: aangelijnd, op enkele plekken loslopen toegestaan
Markering: donkerblauwe beschilderingen

Je kunt deze wandeling combineren met het Klompenpad Rosandepad (Klompenpad markering). Ik vond de route niet altijd even duidelijk gemarkeerd, omdat de paaltjes niet op de kruising maar er voorbij staan en soms overgroeid zijn. Het landgoed is echter niet zo groot dus verdwalen is nagenoeg onmogelijk.

Meer tips voor wandelen rondom Oosterbeek vind je op de Oosterbeek startpagina. Overnachten in de buurt van Oosterbeek? Check dan hier de mogelijkheden.

Over wandelen op de Veluwe

Wij zijn Cindy, Manou en Janneke. Naast Naturescanner zijn wij sinds kort ook eigenaar van Wandelen op de Veluwe. De site werd opgericht door Antonette Spaan. Door een recente verhuizing naar Zweden heeft zij besloten om dit project over te dragen aan ons en wij hopen je met even veel passie te inspireren voor mooie wandelingen op de Veluwe. Veel lees-, kijk- en wandelplezier!

Dit vind je misschien ook leuk

Rode wandelroute Paleispark Het Loo

Rode wandelroute Paleispark Het Loo

Route van 7 km in Paleispark Het Loo Een bijzondere plek om te wandelen in Apeldoorn is Paleispark Het Loo. Dit natuurgebied is ca. 650 hectare groot en ligt tegen Paleis Het Loo aan. Er zijn diverse uitgezette wandelroutes in het park, die variëren in lengte tussen...

Het Loenense Enkenpad Klompenpad

Het Loenense Enkenpad Klompenpad

Klompenpad Loenen Het Loenense Enkenpad Klompenpad is een 11 kilometer lange rondwandeling door het buitengebied van Loenen op de Veluwe. Typische drukke plekken in Loenen zoals de waterval en de schaapskooi worden overgeslagen, waardoor deze wandeling een heel andere...

Beekloopje Barneveld

Beekloopje Barneveld

Over landgoederen en langs beken Het Beekloopje Barneveld is een verrassend mooi, afwisselend rondje (10 km) aan de noordkant van Barneveld over landgoederen, langs beken en een stukje door het centrum. Diverse beken lopen vanaf de Westelijke Veluwerand door de...

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *