Het Molenbeeksepad Klompenpad

Locatie: Renkum, Wolfheze

Wandeling

Afstand: 9 of 17 km

Type

Type: Rondwandeling

Horeca

Horeca: Ja

Wandelen langs de Molenbeek

Het Molenbeeksepad Klompenpad is een 17 kilometer lange rondwandeling in Wolfheze, Heelsum en Renkum. De route voert je via Wolfheze over de Wolfhezerheide naar Heelsum, het landgoed Quadenoord en via de stille bossen van de Renkumseheide weer terug naar Wolfheze. Onderweg zijn diverse overstappunten op het Hartensepad en kun je de route desgewenst inkorten naar 9 kilometer. Het is een afwisselende route, veelal over onverharde paden.

Molenbeeksepad Klompenpad
Begin van het Molenbeekdsepad Klompenpad in Wolfheze
Wandelroute Klompenpad Molenbeeksepad Wolfheze Renkum
Markeringen van het Molenbeeksepad

Start in Dorp Wolfheze

Wolfheze is niet veel meer dan een treinstation, een aantal straten en de psychiatrische instelling Dorp Wolfheze. De wandeling begint bij het station en voert je direct naar het dorp, langs enkele van de historische gebouwen naar de begraafplaats van Wolfheze, prachtig gelegen in een donker bos. Na de begraafplaats verlaat je het bos en stap je de heide op.

De heide bij Wolfheze
Heide bij Wolfheze

Wolfhezerheide

Een van de hoogtepunten van deze route is absoluut de Wolfhezerheide. Je bereikt deze via een ecoduct over de A50. Na een klaphek stap je de heide op. Je vindt hier een oude rondeel en diverse sprengenbeken. Het mooiste stukje is wanneer je langs de heldere Heelsumsebeek loopt en een kleurrijke drinkpoel passeert. Neem hier even een pauze op het bankje en loop dan weer verder.

Wandelen op de Wolfhezerheide bij het Molenbeeksepad Klompenpad
De Wolfhezerheide

Door naar Heelsum

Je verlaat de Wolfhezerheide via de zuidkant en komt in boerenland aan. De Wolfhezerbeek deelt de weide in tweeën. Bij Heelsum steek je de A50 onderdoor en stap je de Wilhelminabossen in. Een leuk paadje door de volkstuinen leidt je naar de Nieuwe Renkumse Heide.

Wandelen op het Molenbeeksepad
Wandelen op het Molenbeeksepad bij Heelsum

Over Landgoed Quadenoord

Niet veel later bereik je Landgoed Quadenoord, een verlengde van het Renkumse Beekdal. Hier loopt het pad af en toe samen met het Hartensepad Klompenpad. Je wandelt afwisselend over brede lanen en smalle bospaden. Uiteindelijk kom je de smalle Molenbeek tegen, waaraan deze wandeling zijn naam ontleent. Op Landgoed Quadenoord is een koek en zopie bij de beeldentuin, een fijne plek voor een pauze.

Molenbeek Renkum
De Molenbeek

Over de Renkumse Heide

Via de stille bossen van Quadenoord kom je op de Renkumse Heide. Hier komen maar weinig wandelaars, omdat er behalve dit Klompenpad geen gemarkeerde routes zijn. De bossen zijn stil en verlaten en vooral op een doordeweekse dag kom je hier niemand tegen. Je steekt het spoor onderdoor en hiermee ben je in Wolfheze aangekomen.

Wandelen in Renkum
Wandelen in Renkum

Wolfheze

De laatste paar kilometers gaan door het buitengebied van Wolfheze. Ook dit is een belangrijk gebied geweest tijdens de Slag om Arnhem en de Tweede Wereldoorlog, diverse plekken in het landschap herinneren hieraan. Nadat je voor de laatste keer het spoor weer bent overgestoken ben je terug bij het beginpunt van de route.

Aangekomen in Wolfheze
Aangekomen in Wolfheze

Routedetails Molenbeeksepad

Beginpunt: Station Wolfheze (alternatief, informatiecentrum Renkums Beekdal)
Eindpunt: Station Wolfheze (alternatief, informatiecentrum Renkums Beekdal)
Type wandeling: rondwandeling
Afstand: 9 of 17 km
Horeca: bij Quadenoord en in Wolfheze
Honden toegestaan: nee
Markering: Klompenpad markering

Handig om te weten: op de markering staat dat de route 15 km is, maar dit moet 17 km zijn (ook conform mijn GPS track).

Overnachten in de buurt van het Molenbeeksepad Klompenpad? Check dan de mogelijkheden op Booking.com of boek een leuk huisje in de natuur bij Natuurhuisje.nl.

Tip: download voor je op pad gaat de gratis Klompenpaden app voor de routekaart en extra informatie over de bezienswaardigheden onderweg. 

Meer tips voor wandelen in en rondom Wolfheze? Bezoek dan de wandelen in Wolfheze startpagina!

Over wandelen op de Veluwe

Wij zijn Cindy, Manou en Janneke. Naast Naturescanner zijn wij sinds kort ook eigenaar van Wandelen op de Veluwe. De site werd opgericht door Antonette Spaan. Door een recente verhuizing naar Zweden heeft zij besloten om dit project over te dragen aan ons en wij hopen je met even veel passie te inspireren voor mooie wandelingen op de Veluwe. Veel lees-, kijk- en wandelplezier!

Dit vind je misschien ook leuk

Rode wandelroute Paleispark Het Loo

Rode wandelroute Paleispark Het Loo

Route van 7 km in Paleispark Het Loo Een bijzondere plek om te wandelen in Apeldoorn is Paleispark Het Loo. Dit natuurgebied is ca. 650 hectare groot en ligt tegen Paleis Het Loo aan. Er zijn diverse uitgezette wandelroutes in het park, die variëren in lengte tussen...

Het Loenense Enkenpad Klompenpad

Het Loenense Enkenpad Klompenpad

Klompenpad Loenen Het Loenense Enkenpad Klompenpad is een 11 kilometer lange rondwandeling door het buitengebied van Loenen op de Veluwe. Typische drukke plekken in Loenen zoals de waterval en de schaapskooi worden overgeslagen, waardoor deze wandeling een heel andere...

Beekloopje Barneveld

Beekloopje Barneveld

Over landgoederen en langs beken Het Beekloopje Barneveld is een verrassend mooi, afwisselend rondje (10 km) aan de noordkant van Barneveld over landgoederen, langs beken en een stukje door het centrum. Diverse beken lopen vanaf de Westelijke Veluwerand door de...

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *