Marskramerpad Hoenderloo – Kootwijk

Locatie: Hoenderloo, Kootwijk

Wandeling

Afstand: 17,4 km

Type

Type: Lijnwandeling

Horeca

Horeca: Ja

Marskramerpad Hoenderloo – Kootwijk

Etappe 10 van langeafstandswandeling het Marskramerpad loopt van Hoenderloo naar Kootwijk. De volledige LAW loopt van Bad Bentheim in Duitsland tot aan Den Haag en komt dus deels over de Veluwe. Samen met Jacomijn van Zinvol Reizen liep ik deze etappe van 17,4 km.

Omdat er in Kootwijk geen openbaar vervoer is, spraken we af in Kootwijk waar we een auto achterlieten en met de tweede auto naar Hoenderloo reden. Vanaf hier wandelden we terug naar Kootwijk, waarna we terugreden naar Hoenderloo en we allebei onze eigen auto weer terug hadden.

De sectie tussen Hoenderloo en Kootwijk is 17,4 kilometer lang en kan in beide richtingen gelopen worden.

Wandelen bij Kootwijk
Aankomst in Kootwijk

Start van het Marskramerpad

De route start in het centrum van Hoenderloo. Hier parkeren we de auto en vrijwel direct nadat we de trail opgepakt hebben, verlaten we via de noordkant van Hoenderloo het dorp en stappen we de bossen in. Ik ken dit gebied nog van mijn wandeling over het Veluwe Zwerfpad tussen Kootwijk en Hoenderloo, die deels gelijk op loopt met deze route.

Marskramerpad Hoenderloo Kootwijk
Marskramerpad Hoenderloo Kootwijk

Over de Hoog-Buurlose heide

Een van de mooiste plekken die ik het afgelopen jaar op de Veluwe heb ontdekt is de Hoog Buurlose heide. Dit glooiende gebied is relatief rustig en ondanks dat het zaterdagmiddag en zonnig was, kwamen we hier nauwelijks andere wandelaars tegen. Vanaf de heide heb je prachtige vergezichten en kun je in de verte zelfs de gebouwen van Radio Kootwijk zien liggen. Het pad stijgt en daalt en nadat we de Hoog Buurlose heide zijn overgestoken, komen we bij de Schaapskooi.

Hoog-Buurlose Heide
Uitzicht vanaf de Zandloper over het Kootwijkerzand

Door naar de bossen bij Kootwijk

Daar waar het Veluwe Zwerfpad linksaf gaat naar Radio Kootwijk, slaat het Marskramerpad dit over en gaat eerst nog een stukje in noordelijke richting. Uiteindelijk steek je de Hoog Buurloseweg over en kom je terecht in de bossen ten zuiden van Kootwijk. Het pad is duidelijk gemarkeerd en vaak breed. De ene keer loop je in het bos, dan weer op een heideveld.

Boswachterij Kootwijk
Boswachterij Kootwijk

Het Kootwijkerzand

Het laatste deel van de wandeling gaat over de uitlopers van het Kootwijkerzand. Echt door het woeste gedeelte loop je niet, dit ligt pal ten zuiden van Kootwijk, maar je krijgt wel een idee van het geheel. Het pad voert soms over zandverstuivingen, soms over heidevelden. Het is niet altijd duidelijk waar het pad precies loopt, maar dat is eigenlijk best leuk. Tegen het einde van de dag komen we in Kootwijk aan.

Wil je Radio Kootwijk meepakken? Loop dan het Veluwe Zwerfpad van Hoenderloo naar Kootwijk, een route van ongeveer 20 kilometer.

Routedetails

Beginpunt: Hoenderloo centrum
Eindpunt: Kootwijk centrum
Type wandeling: lijnwandeling
Afstand: 17,4 km
Horeca: alleen in Hoenderloo en Kootwijk, onderweg een seizoensgebonden ijskraam
Honden toegestaan: aangelijnd
Markering: wit/rood

Meer tips voor wandelen rondom Kootwijk vind je op de Kootwijk startpagina. Overnachten in de buurt van Kootwijk? Check dan hier de mogelijkheden.

Dit vind je misschien ook leuk

Wandelroute Veluwezoom-Posbank

Wandelroute Veluwezoom-Posbank

Wandelroute Posbank Dé wandeling die je op de Posbank moet maken is natuurlijk de wandelroute Veluwezoom-Posbank. Deze route, die vroeger de 'Kammenroute' heette, voert je vanaf het bezoekerscentrum Veluwezoom over de prachtige Posbank, naar uitzichtpunten en over...

Het Otterloop-pad in Otterlo (De grote Vijf)

Het Otterloop-pad in Otterlo (De grote Vijf)

Rode wandelroute Otterlo Wie een korte wandeling in Otterlo en omgeving wil maken kan prima terecht op het leuke Otterloop-pad. Deze wandeling van 4,9 km is uitgezet door de vrijwilligers van Natuurwerkgroep De Zanding en voert je door natuurgebied De Zanding en door...

Het Schaarsbergenpad

Het Schaarsbergenpad

Klompenpad landgoederen Arnhem Het Schaarsbergenpad is een van de nieuwere Klompenpaden en behoort zeker tot de mooiste Klompenpaden op de Veluwe. De route van 10 km (eerder 12 km) doet verschillende landgoederen in de buurt van Arnhem aan. Nog meer inspiratie opdoen...

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *