Het Kreelsepad Klompenpad

Locatie: Ede

Wandeling

Afstand: 7, 8 of 14 km

Type

Type: Rondwandeling

Horeca

Horeca: Ja

Het Kreelsepad Klompenpad

Het Kreelsepad Klompenpad is een 14 kilometer lange rondwandeling door het buitengebied van Ede. Het is één van de mooiste Klompenpaden op de Veluwe die ik tot nu toe deed en ik ben dan ook super enthousiast over deze route. Je komt relatief gezien weinig door boerenland, maar loop juist veel over de heide en door de bossen. Je kunt de route inkorten tot 7 of 8 kilometer, maar dat zou ik zelf niet zo snel doen, omdat je dan echt veel hoogtepunten mist. Probeer dus een moment te vinden waarop je dit Klompenpad in zijn geheel kunt lopen en laat je aangenaam verrassen door het bijzonder fraaie landschap van de Ginkelse Heide, de Mossel en de Kreel.

Kreelsepad Klompenpad
Bloeiende heide op het Kreelsepad Klompenpad

Start bij Natuurcentrum Veluwe

De rondwandeling start bij het Natuurcentrum Veluwe aan de N224 tussen Ede en Arnhem. Je kunt de route twee kanten op lopen, ik koos ervoor om hem tegen de klok in te doen. Een onbewuste keuze, al denk ik wel dat dit de mooiste manier is, omdat je op de heide eindigt. Bij het Natuurcentrum kun je eventueel een kop koffie doen en door de tuin wandelen.

Uitkijkpunt Valenberg op het Kreelsepad Klompenpad

Door het bos naar De Mossel

De wandeling begint op een pad langs een recreatiepark en door landbouwgrond. Dan linksaf het bos in, waar je een fietspad volgt. Na ongeveer een kilometer kom je bij de Heidebloemplas, waar je middels een korte vlonder bij het water komt. Even verderop volgt de splitsing van routes en ga je rechtsaf een verlaten heideveld op. Onderweg kom je grafheuvels tegen en heb je, wanneer het er niet al te druk is, grote kans om zwijnen te horen in de bosjes. Ineens ontvouwt zich een prachtig panorama en ben je op De Mossel aangekomen.

De Mossel

De Mossel

Boerderij Mossel ligt middenin het bos en is niet per auto bereikbaar. Dit ‘buurtschap’ is een voormalig landbouwgebied, waarvan grote delen inmiddels zijn teruggegeven aan de natuur. Bij de theeschenkerij kun je neerstrijken voor een kop koffie of wat lekkers: een welkome oase van rust middenin de natuur.

De Mossel

Op naar de Valenberg

De volgende bestemming is de Valenberg. Na de Mossel wordt het pad smaller en slingert het door het bos. Her en der heb je een doorkijkje over de eindeloze zand- en heidevelden. Uiteindelijk kom je op de Planken Wambuisweg uit, waar een onverhard pad naast een fietspad loopt. Deze leidt je uiteindelijk naar uitkijkpunt Valenberg, waar je met helder weer prachtige vergezichten hebt over de Veluwe.

Uitkijkpunt Valenberg op het Kreelsepad Klompenpad
Uitkijkpunt Valenberg op de Veluwe

Naar de Kreelse Plas

Na de Valenberg volg je een breed pad dat je langs de rand van de heide voert en even verderop steek je het bos weer in. Je komt bij twee vennen uit: de Plas van Gent en de Kreelse Plas. Hier kun je een leuk ommetje maken over een vlonderpad en in de winter wordt hier geschaatst. Via de Edese Heide en de schaapskooi loop je uiteindelijk weer terug naar het Natuurcentrum.

Kreelse Plas Ede Kreelsepad Klompenpad
De Kreelse Plas

Routedetails Kreelsepad Klompenpad

Beginpunt: Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg 2A, Ede
Eindpunt: Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg 2A, Ede
Type wandeling: rondwandeling
Afstand: 7, 8 of 14 kilometer
Horeca: bij het Natuurcentrum, Juffrouw Tok en de Mossel
Honden toegestaan: nee
Markering: Klompenpad markering

Overnachten in de buurt van het Kreelsepad Klompenpad? Check alle accommodaties voor Ede en omgeving.

Tip: download voor je op pad gaat de gratis Klompenpaden app voor de routekaart en extra informatie over de bezienswaardigheden onderweg. 

Meer tips voor wandelen in en rondom Ede? Bezoek dan de wandelen in Ede startpagina of een lijst met mijn favoriete wandelingen in Ede en omgeving. En nog meer wandelingen op de Veluwe.

Dit vind je misschien ook leuk

Wandelroute Veluwezoom-Posbank

Wandelroute Veluwezoom-Posbank

Wandelroute Posbank Dé wandeling die je op de Posbank moet maken is natuurlijk de wandelroute Veluwezoom-Posbank. Deze route, die vroeger de 'Kammenroute' heette, voert je vanaf het bezoekerscentrum Veluwezoom over de prachtige Posbank, naar uitzichtpunten en over...

Het Otterloop-pad in Otterlo (De grote Vijf)

Het Otterloop-pad in Otterlo (De grote Vijf)

Rode wandelroute Otterlo Wie een korte wandeling in Otterlo en omgeving wil maken kan prima terecht op het leuke Otterloop-pad. Deze wandeling van 4,9 km is uitgezet door de vrijwilligers van Natuurwerkgroep De Zanding en voert je door natuurgebied De Zanding en door...

Het Schaarsbergenpad

Het Schaarsbergenpad

Klompenpad landgoederen Arnhem Het Schaarsbergenpad is een van de nieuwere Klompenpaden en behoort zeker tot de mooiste Klompenpaden op de Veluwe. De route van 10 km (eerder 12 km) doet verschillende landgoederen in de buurt van Arnhem aan. Nog meer inspiratie opdoen...

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *