aug 20, 2021 |
Paarse heide op de Veluwe: hier moet je zijn!

De paarse heide op de Veluwe – hét moment voor velen om de prachtige Veluwe te bezoeken. Veel mensen associëren de Veluwe al direct met de drukke Posbank, maar de Veluwe is letterlijk bezaaid met heidevelden waar je, met een beetje geluk, nauwelijks andere bezoekers treft. In dit artikel deel ik mijn favoriete plekken voor paarse heide op de Veluwe, doe er je voordeel mee de komende periode.

Paarse op de Posbank Heide
De Posbank

Maar eerst: wanneer bloeit de heide precies?

Wanneer de heide bloeit is een beetje afhankelijk van hoe het seizoen zich ontwikkelt. Op het moment van schrijven (tweede helft augustus) staat de heide op veel plekken al volop in bloei, terwijl hij op sommige plekken net tegen volle bloei aan zit. Echter kreeg ik begin augustus toen ik op vakantie in Zweden was al berichten uit Nederland dat de eerste heide al in bloei stond. Over het algemeen kun je aanhouden dat je vanaf medio augustus wel bloeiende heide kunt zien op de Veluwe, maar dat de heide richting eind augustus op zijn mooist bloeit, soms zelfs nog wel tot in september.

En dan nu … de mooiste plekken op de Veluwe voor bloeiende heide

1. Ginkelse Heide

De Ginkelse Heide bij Ede is een gebied dat vol staat met heide en afwisselend ook bossages. Het gebied ligt ten zuiden van de N224 tussen Arnhem en Ede en is natuurlijk ook bekend vanwege de herdenkingen van de Slag om Arnhem. Overigens is het gebied ten noorden van de N224 ook de moeite waard, hier is het over het algemeen rustiger dan op de Ginkelse Heide. Een wandeling in het gebied is het Kreelsepad Klompenpad (één van de mooiste Klompenpaden op de Veluwe als je het mij vraagt) maar je kunt natuurlijk ook gewoon lekker je eigen route over de heide bedenken.

Bloeiende heide op het Kreelsepad Klompenpad
Bloeiende heide op het Kreelsepad Klompenpad

2. De heidevelden bij Elspeet

Het dorp Elspeet wordt omringd door heidevelden. Ik was er vorige week vrijdagmiddag en ondanks dat ik in Garderen in de file stond vanwege de drukte, was er het volgende dorp Elspeet bijna niemand op het wandelpad. Ik deed de wandeling ‘Ommetje over velden en Kampen‘ van 13 kilometer die vooral ten zuiden en westen van Elspeet blijft. Een andere mooie route is ‘Over de Vodse Berg’ – deze vertrekt vanuit Vierhouten en voert je (deels) over de heide tussen Elspeet en Vierhouten. Bezoek trouwens als je toch naar Elspeet gaat ook Uitkijktoren Stakenberg tussen Elspeet en Nunspeet.

paarse heide op de veluwe bij elspeet
Paarse heide op de Veluwe bij Elspeet

3. Landgoed Warnsborn

Ten noorden van Arnhem ligt Landgoed Warnsborn, waar je de rode route ‘Rondwandeling Warnsborn‘ kunt wandelen die je langs diverse prachtige heidevelden voert. Ook kun je de witte paaltjesroute doen van 3 km, die vertrekt van de Harderwijkerweg en voert je langs de Westerheide. Op deze pagina vind je een overzichtskaartje met de heidegebieden bij Landgoed Warnsborn. Daarnaast ligt er ten noordoosten van het landgoed nog een heideveld met een vliegmonument, hier zijn geen uitgezette wandelroutes.
 
Tip: tussen fietsknooppunt 45 en 97 vind je de Kleine Kweek, een licht glooiend heideveld waar de wandeling je niet overheen voert, maar die wel enorm de moeite waard is om te bezoeken. Let wel op voor fietsers, dit is een doorgaande fietsroute!

wandelen in Arnhem paarse heide op de veluwe
De heidevelden bij Warnsborn

4. Loenermark

Op de Loenermark tussen Loenen en Eerbeek liggen ook talloze heidevelden. Alhoewel de Loenermark ook een van de drukkere plekken op de Veluwe is, kun je hier op een doordeweekse dag prima terecht. Vooral wanneer je net iets verder wandelt dan de Loenermark en het gebied ten zuiden ervan bezoekt, die je ook bij de Gele Zwerfkeien Route passeert, kom je in rustige gebieden. Een aanrader. Meer wandeltips voor Loenen? Die vind je op de wandelen in Loenen startpagina.

Bloeiende heide

5. Tussen Kootwijk en Radio Kootwijk

Tussen Kootwijk en Radio Kootwijk liggen prachtige heidevelden. Veel mensen bezoeken Kootwijk en maken hier een rondwandeling of ze gaan juist naar Radio Kootwijk en maken hier een rondwandeling, maar het gebied er tussenin heeft maar weinig wandelaars. Wil je een bepaalde route volgen? Volg dan het Veluwe Zwerfpad over het Kootwijkerzand naar Radio Kootwijk, je komt dan langs diverse heidevelden. Terug doe je lekker struinend. Meer wandeltips voor Kootwijk vind je hier.

De foto die je hieronder ziet maakte ik vorig jaar trouwens op 27 september, dus zelfs toen was er nog wat bloeiende heide te zien.

paarse heide op de veluwe bij radio kootwijk
De Veluwe bij Radio Kootwijk

6. De Posbank

Ik kan natuurlijk geen artikel over bloeiende heide op de Veluwe schrijven zonder de Posbank te noemen. Als ik hier al naartoe ga in de periode dat de heide bloeit, dan doe ik het op maandagochtend. Verder blijf ik er ver weg van de drukte. Mocht je toch naar de heide op de Posbank willen, bereid je dan wel vast voor op drukte. Alhoewel de karakteristieke heuvels in de andere gebieden ontbreken, zijn die eigenlijk toch wel net zo mooi.

Bloeiende paarse heide op de Veluwe bij de Posbank
De Posbank

Nog even een verzoek

Ik wil niet al te belerend overkomen en waarschijnlijk weet je het ook wel, maar probeer te voorkomen dat je heide kapot trapt door van de paden te gaan. Een foto van jouzelf op de heide is natuurlijk supertof, maar blijf wel op de paden en vertrap geen bloeiende heide want dat is onnodig. De natuur heeft soms jaren nodig om zich te herstellen.

Verder lezen? Check dan hier mijn artikel met de 20 mooiste wandelroutes op de Veluwe.

Conclusie en disclaimer over paarse heide op de Veluwe

Hopelijk vond je dit artikel nuttig. In het artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder kosten voor jou een bescheiden commissie.

Over wandelen op de Veluwe

Mijn naam is Antonette Spaan en ik ben de trotste oprichter van Wandelen op de Veluwe. Ik woon al mijn hele leven in het oosten van het land en wandel al zo lang ik me kan herinneren op de Veluwe. Op deze pagina vind je alles wat je wilt weten over wandelen op de Veluwe en mijn persoonlijke geheimtipps voor plekken die je écht niet mag missen wanneer je de eindeloze Veluwe bezoekt. Veel lees-, kijk- en wandelplezier!

Dit vind je misschien ook leuk

Veluwe zwerfpad route, kaart, gpx & meer tips!

Veluwe zwerfpad route, kaart, gpx & meer tips!

Het Veluwe Zwerfpad is een 375 kilometer lang streekpad in de vorm van een acht dat je over de uitgestrekte Veluwe voert. Het is een van mijn favoriete wandelroutes op de Veluwe en heb de meeste etappes van het Veluwe Zwerfpad twee of zelfs drie keer gelopen. In dit...

4 mooie lentewandelingen op de veluwe

4 mooie lentewandelingen op de veluwe

Het frisse groen, de kwetterende vogels, de steeds langer wordende dagen en de koele ochtenden en avonden zijn voor mij slechts enkele dingen die wandelen in het voorjaar zo fijn maken voor me. Het groen lijkt groener dan ooit en ik kan oprecht gelukkig worden van een...

Wandelroutes Hoge Veluwe: Tips voor je bezoek

Wandelroutes Hoge Veluwe: Tips voor je bezoek

Wie gaat wandelen in Nationaal Park de Hoge Veluwe kan zijn hart ophalen. Niet alleen zijn er prachtige uitgezette wandelroutes in de Hoge Veluwe, maar ook loont het gewoon heerlijk over de uitgestrekte zandvlaktes te struinen, zonder richting of doel. Sterker nog, op...

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *