sep 22, 2023 |
De mooiste uitkijktorens op de Veluwe

Welkom bij dit artikel met de mooiste uitkijktorens op de Veluwe. Ken je dat gevoel, dat je aan het wandelen bent en dan ineens middenin het bos een mooie uitkijktoren tegen het lijf loopt. En dat die er dan om vraagt om beklommen te worden? Tijdens mijn trektocht over het Veluwe Zwerfpad de afgelopen maanden kwam ik regelmatig mooie uitkijktorens en uitkijkpunten op de Veluwe tegen. Vaak lagen ze niet direct aan de route, maar zag ik ze ineens ergens in het landschap opdoemen. Waarom ze niet meegenomen werden in de route is mij een raadsel, want een uitkijktoren bezoeken is voor mij altijd wel van extra waarde tijdens een mooie wandeling.

Veluwe uitzichttorens

Ik beklom de torens, genoot van het uitzicht en ohja, maakt ook regelmatig nog wat foto’s. In dit artikel deel ik dan ook met veel plezier de mooiste uitkijktorens op de Veluwe met jullie. Veel leesplezier!

mooiste uitkijktorens op de veluwe
De Stakenberg, Elspeet

Uitkijktoren Zandloper, Kootwijkerzand

De meest bekende uitkijktoren op deze lijst is vast de uitkijktoren op het Kootwijkerzand, genaamd de Zandloper. Deze toren is 13.5 meter hoog en staat in de buurt van Kootwijk. Hij biedt je een prachtig uitzicht over het Kootwijkerzand en de wijde omgeving. Met helder weer kun je zelfs de gebouwen van Radio Kootwijk zien liggen.

De Zandloper is te bereiken via de Parkeerplaats Kootwijkerzand, Houtvester van het Hoffweg en vrij toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. Wil je hier een wandeling maken, dan kun je de wandelroute Kootwijkerzand doen, een rondje van 3 kilometer vanaf de zelfde parkeerplaats.

Tip: ik bezocht hem op een zomerse woensdag, maar pas tegen het einde van de middag. Er was helemaal niemand. Een aanrader dus!

Uitkijktoren Kootwijkerzand
De Zandloper op het Kootwijkerzand

Uitkijktoren Stakenberg, Elspeet

Uitkijktoren Stakenberg bij Elspeet kwam ik per toeval tegen. Het traject van het Veluwe Zwerfpad dat ik liep, van Leuvenum naar Elspeet, slaat deze namelijk over. Maar toen ik hem in de verte zag liggen, besloot ik even van het pad af te dwalen en hem te beklimmen. De Stakenberg is 20 meter hoog en biedt prachtige uitzichten over de omgeving van Elspeet en Vierhouten. Je vindt deze uitkijktoren aan de Stakenbergweg in Elspeet, tussen Elspeet en Nunspeet.

Stakenberg Uitkijktoren Elspeet
De Stakenberg uitkijktoren op de Elspeter Heide

Uitkijktoren Boersberg, Doorwerth

Een wat verscholen uitkijktoren op de Veluwe is uitkijktoren Boersberg in Doorwerth. Deze toren staat middenin het bos op de Boersberg, tussen de Nederrijn en Doorwerth in. Je bereikt deze toren vanaf Kasteel Doorwerth aan de Fonteinallee in Doorwerth of tijdens je wandeling over het Dorenweertse Klompenpad. Vanaf de top heb je prachtige vergezichten over de Rijn en richting Arnhem-Zuid, Nijmegen en op een heldere dag zelfs het Reichswald in Duitsland.  

UItkijktoren Boersberg in Doorwerth

Uitkijktoren De Bult, Wekerom

Ook deze uitkijktoren op de Veluwe was een aangename verrassing toen ik hem tegenkwam tijdens een wandeling over het Wekeromse Zand. De Bult is een relatief nieuwe uitkijktoren en staat bovenop een vuilnisbelt, vandaar de naam ‘De Bult.’ De toren is gebouwd met materialen uit de omgeving en is bereikbaar via de Edeseweg in Wekerom. Zowel de rondwandeling over het Wekeromse Zand als het Klompenpad Beek- en Bultpad komen langs deze uitkijktoren.

Verder lezen over Wekerom? Je vindt hier mijn top 3 met mooie wandelingen in Wekerom.

Uitzichtstoren de Bult in Wekerom
Uitzichtstoren De Bult, Wekerom
Uitkijktorens op de Veluwe uitkijktoren wekerom
Uitkijktoren Wekerom

Uitkijktoren De Koepel, Lunteren

Uitkijktoren De Koepel staat in het Luntersche Buurtbos. Het is niet zomaar een toren, maar een prachtig bouwwerk waar met regelmaat exposities en evenementen gehouden worden. Op de derde verdieping is zelfs een permanente tentoonstelling ingericht. Meer informatie over de openingstijden en toegangsprijzen vind je op de website van De Koepel. Wil je hier in de buurt wandelen? Er zijn talloze wandelpaden in de omgeving. Ik kwam hem tegen tijdens het Veluwe Zwerfpad, maar ook het knooppuntennetwerk van ‘het Middelpunt van Nederland’ komt er langs!

Uitkijktoren de Koepel in Lunteren
Uitkijktoren de Koepel in Lunteren
Uitkijktoren Lunteren
Uitzicht vanaf de Koepel Lunteren

Uitkijktoren Valenberg, Otterlo

Alhoewel je dit niet echt een uitkijktoren maar meer een uitkijktpunt kan noemen, is een bezoek aan de Valenberg toch meer dan de moeite waard. De Valenberg ligt middenin het bos bij De Mossel, tussen Lunteren en Otterlo, en biedt prachtige uitzichten over het Mosselse Zand. Bij goed weer kun je ook Radio Kootwijk  en Arnhem zien liggen.

Het mooie aan deze uitkijktoren is trouwens dat hij ook toegankelijk is voor rolstoelen! De uitkijktoren ligt aan een fietspad en de route omhoog gaat over een houten vlonder. Op een oriëntatietafel worden de plekken in het landschap aangegeven zodat je een idee krijgt van de omgeving.

Uitkijktoren de Valenberg in Otterlo
Uitkijktoren De Valenberg, Otterlo

Dit waren de mooiste uitkijkorens op de Veluwe

Dit waren ze, mijn favoriete uitkijktorens op de Veluwe. Ik ben voornemens er in de toekomst zeker nog meer te bezoeken en deze pagina dan weer te updaten. Hopelijk heb ik je hiermee voorzien van wat inspiratie voor je bezoek aan de Veluwe. Mocht je nog vragen hebben, laat ze dan gerust achter in de comments. 

Lees ook: de leukste Klompenpaden op de Veluwe

Over wandelen op de Veluwe

Deze wandeltips werden geschreven door Antonette Spaan, oprichter van Wandelen op de Veluwe, en aangevuld door Naturescanner, de nieuwe eigenaren.
Veel lees-, kijk- en wandelplezier!

Dit vind je misschien ook leuk

De leukste wandelingen in Wolfheze

De leukste wandelingen in Wolfheze

Welkom op deze pagina met mijn top 3 wandelroutes in Wolfheze. Zoals je op de wandelen in Wolfheze startpagina kunt zien zijn er behoorlijk wat wandelingen in de omgeving van Wolfheze. Wolfheze ligt ten zuiden van de A12 en ten noorden van de A50. Omringende dorpen...

Wandelroutes Hoge Veluwe: Tips voor je bezoek

Wandelroutes Hoge Veluwe: Tips voor je bezoek

Wie gaat wandelen in Nationaal Park de Hoge Veluwe kan zijn hart ophalen. Niet alleen zijn er prachtige uitgezette wandelroutes in het gebied, ook loont het gewoon heerlijk over de uitgestrekte zandvlaktes te struinen, zonder richting of doel. Sterker nog, op een...

De leukste wandelingen in Garderen

De leukste wandelingen in Garderen

Welkom op deze pagina met mijn top 3 wandelroutes in Garderen op de Veluwe. Zoals je op de wandelen in Garderen startpagina kunt zien is de omgeving van Garderen ontzettend veelzijdig. Ten noorden liggen het Speulder- en Sprielderbos en het uitgestrekte...

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *