feb 7, 2021 |
De mooiste uitkijktorens op de Veluwe

Welkom bij dit artikel met de mooiste uitkijktorens op de Veluwe. Ken je dat gevoel, dat je aan het wandelen ben en dan ineens middenin het bos een mooie uitkijktoren tegen het lijf loopt. En dat die er dan om vraagt om beklommen te worden? Tijdens mijn trektocht over het Veluwe Zwerfpad de afgelopen maanden kwam ik regelmatig mooie uitkijktorens en uitkijkpunten op de Veluwe tegen. In dit artikel noem ik mijn favorieten!

Uitkijktoren Zandloper, Kootwijkerzand

De meest bekende uitkijktoren op deze lijst is vast de uitkijktoren op het Kootwijkerzand, genaamd de Zandloper. Deze toren is 13.5 meter hoog en staat in de buurt van Kootwijk. Hij biedt je een prachtig uitzicht over het Kootwijkerzand en de wijde omgeving. Hij is te bereiken via de Parkeerplaats Kootwijkerzand, Houtvester van het Hoffweg en vrij toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. 

Tip: ik bezocht hem op een heiige zondagmiddag net voor zonsondergang en er was verder niemand! 

De Zandloper Kootwijker uitkijktorens Veluwe Uitkijktoren Kootwijkerzand
De Zandloper, Kootwijkerzand

Uitkijktoren Stakenberg, Elspeet

Deze uitkijktoren kwam ik per toeval tegen. Het Veluwe Zwerfpad slaat hem namelijk over, maar toen ik hem in de verte zag liggen, besloot ik even van het pad af te dwalen en hem te beklimmen. Deze toren is 20 meter hoog en biedt prachtige uitzichten over de omgeving van Elspeet en Vierhouten. Je vindt deze uitkijktoren aan de Stakenbergweg in Elspeet.

Uitkijktorens op de Veluwe, uitkijktoren Stakenberg, uitkijktoren Elspeet
Uitkijktoren De Stakenberg, Elspeet

Uitkijktoren Boersberg, Doortwerth

Vanwege Covid-19 was de Boersberg in Doorwerth gesloten toen ik er was, maar ik hoop hem snel alsnog te kunnen beklimmen. Deze toren staat middenin het bos op de Boersberg, tussen de Nederrijn en Doorwerth in. Je bereikt deze toren vanaf Kasteel Doorwerth aan de Fonteinallee in Doorwerth of tijdens je wandeling over het Dorenweertse Klompenpad. 

Uitkijktorens Veluwe uitkijktoren Doorwerth De Boersberg Doorwerth
UItkijktoren Boersberg in Doorwerth

Uitkijktoren De Bult, Wekerom

Ook deze uitkijktoren op de Veluwe was een aangename verrassing toen ik hem tegenkwam tijdens een wandeling over het Wekeromse Zand. De Bult is een relatief nieuwe uitkijktoren en staat bovenop een vuilnisbelt, vandaar de naam ‘De Bult.’ De toren is gebouwd met materialen uit de omgeving en is bereikbaar via de Edeseweg in Wekerom. Zowel de rondwandeling over het Wekeromse Zand als het Klompenpad Beek- en Bultpad komen langs deze uitkijktoren. 

uitzicht wekerom uitzichtstoren wekeromse zand
Uitzichtstoren De Bult, Wekerom
Uitzicht over Wekerom de Bult wekerom uitkijktoren wekeromse zand
Uitzicht vanaf de Bult

Uitkijktoren De Koepel, Lunteren

Uitkijktoren De Koepel staat in het Luntersche Buurtbos. Het is niet zomaar een toren, maar een prachtig bouwwerk waar met regelmaat exposities en evenementen gehouden worden. Op de derde verdieping is zelfs een permanente tentoonstelling ingericht. Meer informatie over de openingstijden en toegangsprijzen vind je op de website van De Koepel.

Uitkijktoren De Koepel Lunteren
Uitkijktoren De Koepel, Lunteren
Uitkijktoren De Koepel Lunteren uitzicht Veluwe uitkijktorens op de veluwe
Uitzicht vanaf De Koepel

Uitkijktoren Valenberg, Otterlo

Alhoewel je dit niet echt een uitkijktoren maar meer een uitkijktpunt kan noemen, is een bezoek aan de Valenberg toch meer dan de moeite waard. Hij ligt middenin het bos bij De Mossel, tussen Lunteren en Otterlo, en biedt prachtige uitzichten over het Mosselse Zand. Bij goed weer kun je ook Radio Kootwijk  en Arnhem zien liggen.

Uitkijktorens Veluwe, uitkijktoren de Valenberg, Otterlo, Uitzicht Mossel
Uitkijktoren De Valenberg, Otterlo

Conclusie

Dit waren ze, mijn favoriete uitkijktorens op de Veluwe. Ik ben voornemens er in de toekomst zeker nog meer te bezoeken en deze pagina dan weer te updaten. Hopelijk heb ik je hiermee voorzien van wat inspiratie voor je bezoek aan de Veluwe. Mocht je nog vragen hebben, laat ze dan gerust achter in de comments. 

Lees ook: de leukste Klompenpaden op de Veluwe

Over wandelen op de Veluwe

Mijn naam is Antonette Spaan en ik ben de trotste oprichter van Wandelen op de Veluwe. Ik woon al mijn hele leven in het oosten van het land en wandel al zo lang ik me kan herinneren op de Veluwe. Op deze pagina vind je alles wat je wilt weten over wandelen op de Veluwe en mijn persoonlijke geheimtipps voor plekken die je écht niet mag missen wanneer je de eindeloze Veluwe bezoekt. Veel lees-, kijk- en wandelplezier!
Booking.com

Dit vind je misschien ook leuk

De leukste Klompenpaden op de Veluwe

De leukste Klompenpaden op de Veluwe

Op de Veluwe zijn tal van Klompenpaden. Dit zijn in het landschap gemarkeerde routes van meestal tussen de 5-20 kilometer die je door natuur en boerenland voeren. Je hoeft uiteraard geen klompen aan op zo'n pad, maar waterdichte schoenen zijn wel handig omdat ze vaak...

De leukste wandelingen in Loenen

De leukste wandelingen in Loenen

Welkom op deze pagina met mijn top 3 wandelroutes in Loenen. Zoals je op de wandelen in Loenen startpagina kunt zien is de omgeving van Loenen een prachtig en gevarieerd gebied om te voet te verkennen. Zo vind je hier niet alleen de hoogste waterval van Nederland,...

3 Leuke wandelroutes vanuit Landal Coldenhove

3 Leuke wandelroutes vanuit Landal Coldenhove

Onlangs was ik te gast bij Landal Coldenhove in Eerbeek. Dit vakantiepark ligt midden in het bos tussen Eerbeek en Loenen en is een heerlijke plek om zo de natuur in te wandelen. Letterlijk, want de wandelpaden starten rechtstreeks vanaf het park. In dit artikel deel...

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *