okt 26, 2021 |
De leukste wandelingen in Elspeet

Welkom op deze pagina met mijn top 3 wandelroutes in Elspeet op de Veluwe. Zoals je op de wandelen in Elspeet startpagina kunt zien is de omgeving van Elspeet ontzettend veelzijdig. Ten noorden liggen uitgestrekte heidevelden en wandelpaden die je naar Vierhouten en uitkijktoren De Stakenberg voeren. Ten zuiden ligt Uddel met het bekende Uddelermeer en ook de gehuchten Staverden en Leuvenum vormen een mooie plek om te wandelen vanuit Elspeet.

Rondom Elspeet zijn diverse gemarkeerde wandelpaden. Het Veluwe Zwerfpad doorkruist het dorp, maar er zijn ook enkele lokale wandelingen uitgezet door Nunspeet Uit de Kunst. Het routebord hiervan vind je in het centrum van het dorp, tegenover de ingang van het Historisch Museum Elspeet.

Bij deze mijn favoriete wandelingen in Elspeet en omgeving:

Lokale rondwandelingen in Elspeet

1. Het Uddelermeerpad Klompenpad

Het Uddelermeerpad Klompenpad is wat mij betreft een van de mooiste Klompenpaden op de Veluwe én een van de meest afwisselende wandelroutes in de omgeving van Elspeet. De start van de route ligt bij Uddel, een gehucht ten zuiden van Elspeet. Omdat er vanuit hier geen andere gemarkeerde wandelingen zijn en je vanuit Elspeet zo in Uddel staat, heb ik deze route als een van mijn favorieten toegevoegd. Het Uddelermeer en de naastgelegen Hunneschans zijn hele bijzondere plekken!

Beginpunt: Restaurant Uddelermeer, Uddelermeerweg 5 in Ermelo
Eindpunt: Restaurant Uddelermeer, Uddelermeerweg 5 in Ermelo
Type wandeling: rondwandeling
Afstand: 10, 15 of 16 km
Horeca: Restaurant en Theehuis Uddelermeer en een foodtruck halverwege de route
Honden toegestaan: nee
Markering: rode Klompenpad markering

Het uitgebreide verslag van het Uddelermeerpad Klompenpad staat hier!

Wandelroutes in Garderen bij het Uddelermeer
Het Uddelermeer

2. Veluwe Zwerfpad Elspeet – Vierhouten

De heide tussen Elspeet en Vierhouten is echt een van de mooiste wandelgebieden die er op de Veluwe zijn. Het is er, vooral op doordeweekse dagen, heerlijk rustig en je hebt grote kans om de schaapskudde tegen te komen. Je wandelt aan de noordkant van Elspeet het dorp uit via landerijen en het bos en binnen enkele kilometers sta je op de hei. De Vosberg is een van de mooiste uitkijkpunten.

Beginpunt: Centrum Elspeet
Eindpunt: Centrum Vierhouten
Type wandeling: lijnwandeling
Afstand: 8 km 
Horeca: alleen in de dorpen
Honden toegestaan: aangelijnd
Markering: geel/rode markering

De Vosberg wandelen in Elspeet
Op de Vosberg

3. Over Kampen en Velden

Een mooie rondwandeling vanuit Elspeet is de 13 kilometer lange route ‘Over Velden en Kampen’. Ik deed deze wandeling in het seizoen dat de heide in bloei stond en verbaasde me over de stilte op de paden en de schoonheid en verlatenheid van het landschap. Er zitten wel enkele verharde paden in de route, maar desondanks heb ik er van genoten. Ook zag ik nog een ree en kwam ik enkele hazelwormen tegen op mijn pad. Eventueel is deze route te combineren met andere rondwandelingen vanuit Elspeet of het Veluwe Zwerfpad.

Beginpunt: Elspeet centrum
Eindpunt: Elspeet centrum
Type wandeling: rondwandeling
Afstand: 13 km
Horeca: alleen in Elspeet
Honden toegestaan: nee
Markering: rood/geel

Het uitgebreide artikel over deze wandeling vind je hier

Wandelingen in Elspeet
Over velden en kampen

Ben je op zoek naar een leuke overnachtingsplek in Elspeet of omgeving? Dan kunnen we je de volgende accommodaties aanbevelen. 

Hotel: Veluwe Hotel Stakenberg of Hotel Mennorode

Of bekijk hier alle accommodatiemogelijkheden voor Elspeet. 

Ook leuk: boek hier je natuurhuisje op de Veluwe!


Conclusie en disclaimer leukste wandelingen in Elspeet

Hopelijk vond je dit artikel nuttig. In het artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder kosten voor jou een bescheiden commissie.

Over wandelen op de Veluwe

Mijn naam is Antonette Spaan en ik ben de trotste oprichter van Wandelen op de Veluwe. Ik woon al mijn hele leven in het oosten van het land en wandel al zo lang ik me kan herinneren op de Veluwe. Op deze pagina vind je alles wat je wilt weten over wandelen op de Veluwe en mijn persoonlijke geheimtipps voor plekken die je écht niet mag missen wanneer je de eindeloze Veluwe bezoekt. Veel lees-, kijk- en wandelplezier!

Dit vind je misschien ook leuk

Veluwe zwerfpad route, kaart, gpx & meer tips!

Veluwe zwerfpad route, kaart, gpx & meer tips!

Het Veluwe Zwerfpad is een 375 kilometer lang streekpad in de vorm van een acht dat je over de uitgestrekte Veluwe voert. Het is een van mijn favoriete wandelroutes op de Veluwe en heb de meeste etappes van het Veluwe Zwerfpad twee of zelfs drie keer gelopen. In dit...

4 mooie lentewandelingen op de veluwe

4 mooie lentewandelingen op de veluwe

Het frisse groen, de kwetterende vogels, de steeds langer wordende dagen en de koele ochtenden en avonden zijn voor mij slechts enkele dingen die wandelen in het voorjaar zo fijn maken voor me. Het groen lijkt groener dan ooit en ik kan oprecht gelukkig worden van een...

Wandelroutes Hoge Veluwe: Tips voor je bezoek

Wandelroutes Hoge Veluwe: Tips voor je bezoek

Wie gaat wandelen in Nationaal Park de Hoge Veluwe kan zijn hart ophalen. Niet alleen zijn er prachtige uitgezette wandelroutes in de Hoge Veluwe, maar ook loont het gewoon heerlijk over de uitgestrekte zandvlaktes te struinen, zonder richting of doel. Sterker nog, op...

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *