wekerom

Wandelen in en rondom Wekerom

Wandelen in Wekerom

Soms kom je, op het moment dat je het totaal niet verwacht, een pareltje tegen. Alhoewel ik dacht dat ik al veel van de Veluwe had gezien, was mijn eerste bezoek aan het Wekeromse Zand enkele jaren geleden een fijne verrassing. Wekerom prijst zichzelf volgens hun website tot het prachtigste dorpje van de Veluwe, op de rand van de overgang van de stuwwal naar de vallei.

Eerlijk is eerlijk, in het centrum van Wekerom ben ik niet geweest. Echter heeft het prachtige Wekeromse Zand mij inmiddels verleid tot meerdere bezoeken. Het is een nog relatief onbekend wandelgebied wat ervoor zorgt dat je, vooral op doordeweekse dagen, nauwelijks andere wandelaars tegenkomt.

Heide op het Wekeromse Zand
Wandelen in Wekerom op het Wekeromse Zand

Wat is er te doen in Wekerom?

Het Wekeromse Zand is één van de laatste grote stuifzandgebieden in ons land. Het daadwerkelijke fysieke zand beslaat een oppervlakte van ruim 100 hectare. Het zandoppervlak wordt afgewisseld door heide en naaldbos. Met een beetje geluk kom je de kudde moeflons tegen die hier graast. Ook heb je kans om een groep heidekoeien tegen het lijft te lopen. Rondom het Wekeromse Zand liggen enkele interessante archeologische bezienswaardigheden, waaronder de Germaanse Put en de Celtic Fields. Deze laatstgenoemde landbouwakker werden aangelegd in de IJzertijd en vind je terug op dit deel van de Veluwe.

Wekerom heeft naast enkele restaurants een supermarkt, maar verder weinig voorzieningen voor toeristen, met uitzondering van het hierboven genoemde uiteraard.

Gemarkeerde routes in Wekerom

Op zoek naar een wandelroute in Wekerom? Hieronder vind je alle gemarkeerde wandelroutes in Wekerom op een rij. Heb ik een wandeling over het hoofd gezien? Dat kan, want de Veluwe is enorm groot en deze website staat nog in de kinderschoenen. Stuur me gerust een bericht met tips voor andere gemarkeerde wandelroutes in Wekerom en dan kijk ik of ik die in de toekomst kan toevoegen.

Het voordeel van een in het landschap gemarkeerde route lopen is dat je niet hoeft na te denken over de route en ook niet met een mobiel of GPS in je handen hoeft te wandelen. Gewoon je wandelschoenen aan en gaan dus!

In en rondom Wekerom zijn de volgende gemarkeerde wandelroutes:

Tiny House de Kleine Pol Otterlo

Waar overnachten in Wekerom?

Ben je op zoek naar een leuke overnachtingsplek in Wekerom of omgeving? Dan kunnen we je de volgende accommodaties aanbevelen.

Vakantiepark: Park Berkenrode
Camping en Glamping: Huttopia
Hotel: Hotel Belmont 50 I 50 in Ede
B&B: De Kleine Pol in Roekel – mijn review lees je hier!

Of bekijk hier alle accommodatiemogelijkheden voor Wekerom.

Ook leuk: boek hier je natuurhuisje op de Veluwe!

Video van wandelen in Wekerom