aug 8, 2023 |
Alternatieven voor de Posbank

Alhoewel wij begrijpen dat je graag naar de glooiende heidelandschappen van de Posbank wilt, zijn er een aantal bijna net zo mooie plekken op de Veluwe als de Posbank. Begrijp me niet verkeerd, ik gun je jouw bezoek aan de Posbank uiteraard, maar op zon- en feestdagen kan het er ontzettend druk zijn. Waar je dan wel heen kunt om toch van mooie natuur op de Veluwe te genieten? We geven jou onze favoriete alternatieven voor de Posbank!

Nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan ook de mooiste natuurgebieden van de Veluwe op Naturescanner.

1. De Ramenberg

Ten zuiden van de Loenermark (ook heel druk op zondag, dus beter te vermijden) ligt het natuurgebied Ramenberg, vernoemd naar de gelijknamige berg, tevens ook de hoogste ‘berg’ van het gebied. Behalve het Veluwe Zwerfpad en een mountainbikeroute zijn hier geen gemarkeerde paden en kun je hier dus heerlijk rondstruinen. Parkeren doe je op de Groenendaalseweg bij Parkeerplaats Ramenberg.

Natuurgebied Ramenberg in de buurt van Loenen

2. De Koningsheide

De Koningsheide ligt ten noorden van Arnhem, tussen de A50 en A12 ingeklemd. Het nadeel van dit gebied is dus dat je, indien de wind ongunstig staat, het verkeer kunt horen. Het voordeel is dat er nauwelijks wandelaars komen en het dus zomaar kan gebeuren dat je niet in optocht loopt, zelfs niet op zondag. Net als bij de Ramenberg zijn er geen gemarkeerde routes behalve het Veluwe Zwerfpad. Parkeren kun je op de parkeerplaats bij Delhuyzen.

Koningsheide: een prima alternatief voor de Posbank
De Koningsheide ten noorden van Arnhem

3. De Elspeter Heide

Een van de mooiste en meest rustige heidegebieden is de Elspeter Heide tussen Elspeet en Vierhouten in het noorden van de Veluwe. Alhoewel er hier enkele gemarkeerde routes zijn en je er dus ongetwijfeld andere wandelaars tegen gaat komen, is het gebied groot genoeg om je te verspreiden. Ik maakte hier meerdere wandelingen, maar een van de mooiste is toch wel het rondje over de Vodse Berg. Vanaf deze berg heb je een prachtig uitzicht over de gehele heide en wijde omgeving. Ook leuk om te bezoeken is uitkijktoren de Stakenberg.

Tip: check ook mijn artikel met leukste uitkijktorens op de Veluwe

De Stakenberg uitkijktoren op de Elspeter Heide
De Stakenberg uitkijktoren op de Elspeter Heide

4. De Ederheide

Ten noorden van de bekende Ginkelse Heide, aan de andere kant van de N224 tussen Arnhem en Ede, ligt de Ederheide, een voormalig militair oefenterrein. Omdat de meeste wandelaars naar de Ginkelse Heide gaan, krijgt de Ederheide een stuk minder bezoekers. Er zijn geen gemarkeerde routes, maar je kunt er zonder twijfel heerlijk struinen over de veelal brede zandpaden. Optioneel kun je een koek en zopie doen bij Mossel op Planken Wambuis, waar het wel relatief druk is op zondagen. Parkeren kun je bij de parking aan de N304 richting Otterlo, net rechts na de rotonde vanaf de N224.

Een eenzame boom op de Ederheide

5. Hoog Buurlose Heide

Ook prachtig is de Hoog Buurlose Heide bij Hoog Buurlo. Je hebt hier een schaapskooi met informatiepanelen en er is een 4.5 kilometer wandelroute die je kunt doen. Vanaf het hoogste punt van de heide kun je zelfs de gebouwen van het verderop gelegen (en tevens heel drukke) Radio Kootwijk zien liggen. Parkeren doe je aan de Hoog Buurloseweg.

Ohja, er vlakbij ligt het schietterrein van Harskamp. Schrik dus niet als je ineens intens geschiet hoort, dit gebeurt dus even verderop en is niks om je druk over te maken!

De Hoog Buurlose Heide op een mistige dag

Conclusie en disclaimer van alternatieven voor de Posbank

Hopelijk heb ik je met dit artikel wat mooie alternatieven voor de Posbank gegeven. Zoals gezegd kan ik niet garanderen dat je op de genoemde plekken geen andere mensen tegen gaat komen, maar mijn jarenlange ervaring met wandelen op de Veluwe leert dat het nergens zo druk is als op de Posbank op een zonnige zondagmiddag. Ik heb geprobeerd te kiezen voor onbekende plekken die goed bereikbaar zijn en waar je goed kunt wandelen. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, laat ze dan gerust achter in de comments!

Verder lezen? Bekijk dan hier mijn artikel met mooiste wandelroutes op de Veluwe.

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van mooie wandelingen op de Veluwe? Volg ons dan op Facebook of op Instagram!

Dit vind je misschien ook leuk

Paarse heide op de Veluwe: hier moet je zijn!

Paarse heide op de Veluwe: hier moet je zijn!

De paarse heide op de Veluwe - hét moment voor velen om de prachtige Veluwe te bezoeken. Veel mensen associëren de Veluwe al direct met de drukke Posbank, maar de Veluwe is letterlijk bezaaid met heidevelden waar je, met een beetje geluk, nauwelijks andere bezoekers...

Wandelroutes Hoge Veluwe: Tips voor je bezoek

Wandelroutes Hoge Veluwe: Tips voor je bezoek

Wie gaat wandelen in Nationaal Park de Hoge Veluwe kan zijn hart ophalen. Niet alleen zijn er prachtige uitgezette wandelroutes in het gebied, ook loont het gewoon heerlijk over de uitgestrekte zandvlaktes te struinen, zonder richting of doel. Sterker nog, op een...

Veluwe Zwerfpad route, kaart, gpx & meer tips!

Veluwe Zwerfpad route, kaart, gpx & meer tips!

Het Veluwe Zwerfpad is een 375 kilometer lang streekpad in de vorm van een acht, dat je over de uitgestrekte Veluwe voert. Het is een van mijn favoriete wandelroutes op de Veluwe en ik heb de meeste etappes van het...

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *