mrt 8, 2024 |
4 mooie lentewandelingen op de veluwe

Het frisse groen, de kwetterende vogels, de steeds langer wordende dagen en de koele ochtenden en avonden zijn voor mij slechts enkele dingen die wandelen in het voorjaar zo fijn maken voor me. Het groen lijkt groener dan ooit en ik kan oprecht gelukkig worden van een luide kakofonie van vogels die zich in de bomen rondom mijn tuin ophouden of van het voorjaarszonnetje op mijn gezicht. En wat te denken van de bloesem, de krokussen en andere kleuren in de natuur? Ik ben altijd intens gelukkig zodra het voorjaar zijn intrede heeft gedaan.

Voorjaarswandelingen op de Veluwe

In dit artikel deel ik mijn vijf favoriete voorjaarswandelingen op de Veluwe met je. Zodat je lekker met je kop de zon in kan en kan genieten van al het moois dat de Veluwe je te bieden heeft. Veel leesplezier!

Altijd leuk: lammetjes onderweg

15 Kilometer wandelroute Hoge Veluwe

Mijn eerste tip is er eentje voor Park De Hoge Veluwe, een route van 15 kilometer. Deze is deels ongemarkeerd, dus je doet er verstandig aan om bij aankomst de wandelkaart Hoge Veluwe te kopen bij het loket. Parkeer je auto bij Ingang Otterlo en loop vanaf hier linksaf het park in. Hier volg je eerst een deel van de ruiterroute, tot je bij het Otterlose Zand uit komt. Wanneer de route zich splitst, buig je naar links en verlaat je de ruiterroute. Je loopt nu min of meer parallel aan de noordelijke grens van het park. Volg dit pad steeds tot je bij Jachthuis Sint Hubertus aankomt, een prima plek voor een pauze. Hier pik je de rood/wit gemarkeerde route (het Trekvogelpad) op, die je uiteindelijk via het Bezoekerscentrum en het Parkrestaurant terug brengt naar Ingang Otterlo.
 
Afstand: ca. 15 km
Begin- en eindpunt: Ingang Otterlo
Horeca: bij St. Hubertus en het Parkrestaurant

Entreebewijs nodig? Voorkom in de rij staan bij de kassa en boek je ticket nu al online:

Jachthuis Hubertus
Jachthuis Sint Hubertus in De Hoge Veluwe

NS Wandeling Hemelse Berg, Oosterbeek

Wie denkt dat de Veluwe alleen uit bos bestaat heeft het mis, je vindt bijvoorbeeld bij Oosterbeek ook bijzonder mooie uiterwaarden die uitermate geschikt zijn om in het voorjaar te voet te verkennen, wanneer de voorjaarszon op haar fijnst is. Struinen door de Rosandepolder is heel bijzonder, want je wandelt hier onder een prachtige spoorbrug door en met een beetje geluk staan er kamelen in de weide. De originele route is 15 kilometer, maar je kunt hem inkorten tot 5 of 7 kilometer en onderweg de bus pakken. 

Afstand: ca. 15 km
Beginpunt: NS Station Oosterbeek
Eindpunt: NS Station Arnhem
Horeca: De Westerbouwing, Camping Oosterbeekse Rijnoever (geopend van medio april tot medio oktober)

Ook leuk: het Rosandepad Klompenpad, die deels dezelfde route volgt.

Meer wandeltips voor Oosterbeek staan op de Oosterbeek Startpagina.

rosandepad klompenpad oosterbeek
De Rosandepolder in Oosterbeek

Trage Tocht De Steeg

De Trage Tocht De Steeg vind je terug in de wandelgids ‘Wandelen op de Veluwezoom’ van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig, die zich specialiseert in wandelgidsen en bijzondere wandeltochten. De zogenaamde Trage Tochten gaan over tenminste 70% onverharde paden en dat maakt al deze wandelingen bijzonder aangenaam.

Onlangs liepen we een tocht die door Nationaal Park De Veluwezoom gaat en dit combineert met een tocht door nagenoeg ongemarkeerde paden door de uiterwaarden Havikerwaard bij De Steeg. Een heerlijke zondagmiddagwandeling waarbij we, ondanks dat het Eerste Paasdag was, bijna niemand tegenkwamen. 
 
Afstand: ca. 13 km
Begin- en eindpunt: Kasteel Middachten, De Steeg
Horeca: alleen in De Steeg 

Het Plaggenstekerspad, Hoenderloo

Het Plaggenstekerspad is een Klompenpad dat start net buiten het centrum van Hoenderloo. Het was mijn eerste Klompenpad ooit en alhoewel ik gemixte reviews las op de website, hebben mijn wandelmaatje en ik ons prima vermaakt op deze tocht. Je loopt voornamelijk door het bos en soms over wat heide, steekt het terrein van Landal Miggelenberg over en komt langs enkele campings. Wij liepen hem op een woensdagochtend in de meivakantie en het was ondanks de vakantieperiode aangenaam rustig op het pad. Een leuke wandeltocht vanuit Hoenderloo met af en toe wat hoogteverschillen, zodat je ook een beetje aan je conditie kunt werken!
 
Afstand: ca. 12 kilometer
Begin- en eindpunt: De Krim, Hoenderloo
Horeca: alleen in Hoenderloo

Wandelingen in Hoenderloo
Het Plaggestekerspad

Overnachtingen

Er zijn natuurlijk talloze overnachtingsmogelijkheden in de regio. Wanneer je op zoek bent naar rust en ruimte en de drukte van het Nationale Park Hoge Veluwe wilt ontlopen, kun je prima terecht in de bossen tussen Wolfheze en Oosterbeek bij Fletcher Hotel Wolfheze (voormalig Bilderberg Wolfheze). Deze heeft echt een perfecte locatie in het bos en vanaf hier starten diverse wandelroutes. Wanneer je een vakantiehuisje op de Veluwe zoekt, kunnen we een van de Landal Parken aanbevelen. Er zijn er genoeg om uit te kiezen!
 
Een uitgebreid overzicht van hotels en B&B’s op de Veluwe vind je hier. Heb je specifieke vragen over de beste plek om te overnachten op de Veluwe, laat het me dan weten want ik woon er en kan je uit eigen ervaring advies geven!
Ook leuk: overige tips voor de lente in Nederland

Dit vind je misschien ook leuk

Paarse heide op de Veluwe: hier moet je zijn!

Paarse heide op de Veluwe: hier moet je zijn!

De paarse heide op de Veluwe - hét moment voor velen om de prachtige Veluwe te bezoeken. Veel mensen associëren de Veluwe al direct met de drukke Posbank, maar de Veluwe is letterlijk bezaaid met heidevelden waar je, met een beetje geluk, nauwelijks andere bezoekers...

Wandelroutes Hoge Veluwe: Tips voor je bezoek

Wandelroutes Hoge Veluwe: Tips voor je bezoek

Wie gaat wandelen in Nationaal Park de Hoge Veluwe kan zijn hart ophalen. Niet alleen zijn er prachtige uitgezette wandelroutes in het gebied, ook loont het gewoon heerlijk over de uitgestrekte zandvlaktes te struinen, zonder richting of doel. Sterker nog, op een...

Veluwe Zwerfpad route, kaart, gpx & meer tips!

Veluwe Zwerfpad route, kaart, gpx & meer tips!

Het Veluwe Zwerfpad is een 375 kilometer lang streekpad in de vorm van een acht, dat je over de uitgestrekte Veluwe voert. Het is een van mijn favoriete wandelroutes op de Veluwe en ik heb de meeste etappes van het...

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *